Politika

Borut Pahor priprema novi nacrt za dijalog Beograda i Prištine

Foto: Screenshot Youtube/Pariski mirovni forum)

Foto: Screenshot Youtube/Pariski mirovni forum)

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor, kandidat za specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, priprema nacrt za nastavak pregovora Kosova i Srbije.

"U kontekstu njegove kandidature za posebnog izaslanika EU za dijalog Beograd – Priština, Borut Pahor radi na priprema drafta nacrta daljeg uspešnog sprovođenja dijaloga koji je nažalost zastao", rekla je portalu Vijesti nejgova portparolka Spela Vovk.
 
Ona je naglasila da Pahor, pre završetka nacrta, želi da se konsultuje sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, članicama EU i predstavnicima država Kvinte.

Funkciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine trenutno obavlja slovački diplomata Miroslav Lajčak, koji ove godine odlazi na novu funkciju ambasadora EU u Švajcarskoj.
 
Specijalne izaslanike imenuju države članice na predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku. 

Pahoru je zato potrebna i podrška visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i podrška država članica.
 
Kao što je već najavljeno, Pahor bi trebalo da ima podršku Borelja.
 
Borut Pahor je 18. i 19 aprila, u Ljubljani, organizovao prvu konferenciju "Prijatelja Zapadnog Balkana" kojoj je prisustvovao i Miroslav Lajčak, sadašnji specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.
 
"Želeo bih da vidim zvaničnu posvećenost i EU i država Zapadnog Balkana da su spremne da urade sve što je neophodno da bi ispunile taj cilj“, rekao je Pahor.