Društvo

Lekari u Srbiji već 11 godina propisuju lek za simptome za koje nije odobren

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Lekari u Srbiji već 11 godina propisuju ne baš malom broju pacijenata lek, čije je generičko ime tolperison, ukoliko su im, na primer, ukočeni vrat ili leđa ili imaju razne bolove u mišićno-koštanom sistemu, suprotno indikacijama rizikujući njihovo zdravlje i pojave teškog anafilaktičkog šoka.

U pitanju je takozvani miorelaksans ili lek za opuštanje mišića koji sadrži aktivnu suspstancu tolperison za koji je nakon opsežnih kliničkih ispitivanja utvrđeno još 2013. godine da sme da se propisuje samo odraslim osobama koje imaju spasticitet, narodski rečeno grčenje, ukočenost mišića, nakon moždanog udara i ni za šta drugo.

Tada, pre 11 godina, kako u svom pismu zdravstvenim radnicima tvrde nosioci dozvola, a u koje je Danas imao uvid, lekari u Srbiji su dobili obaveštenje da su ukinute sve druge indikacije za propisivanje tog leka jer su „veći rizici od koristi“.

Lekari ne propisujte više taj lek
Istovremeno, retko je da proizvođači i nosioci dozvola za lek upozoravaju i podsećaju lekare da prestanu da propisuju njihov lek za druge simptome za koje on nije odobren jer je ustanovljeno da može da izazove teška neželjena dejstva, kao što su smrt od anafilaktičkog šoka, koji se desio jednom pacijentu tokom korišćenja leka 2018. godine.

Da čitava situacija bude još čudnija, ortopedi, koji najčešće propisuju lekove za simptome koji se odnose na mišićno – koštani sistem, i ne samo oni, vić i lekari Opšte medicine, još ne znaju da su ukinute indikacije za lek koji i danas daju svojim pacijentima, a jedan od njih, koji je želeo da ostane anoniman, a u pitanju je hirurg – ortoped, na pitanje Danasa da li svojim pacijentima propisuje tolperison, kaže:

„Da. Taj lek se propisuje pacijentima ukoliko imaju bolove u leđima, vratu, ali i druge koji potiču iz mišićno – koštanog sistema“.

On je pitao otkud nama informacija o samo jednoj indikaciji za taj lek, ukoliko on dosad nije dobio nijedno obaveštenje nadležnih o tome da su veći rizici od koristi kod primene tog leka.

Tek, juče, ponovo je upućeno pismo zdravstvenim radnicima nosioca dozvole za stavljanje u promet tolperisona u Srbiji, u kome se doslovno kaže:

„Nosioci dozvola za lekove koji sadrže tolperison, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), žele da vas obaveste o sledećem: jedina odobrena indikacija za primenu tolperisona u Republici Srbiji kao i u Evropskoj uniji (EU) je simptomatska terapija spasticiteta nakon moždanog udara kod odraslih. Od 2013. godine primena tolperisona ograničena je samo na ovu indikaciju, s obzirom na to da u drugim indikacijama nije pokazano da korist prevazilazi rizik od potencijalno ozbiljnih reakcija preosetljivosti“.

Više infotmacija pročitajte OVDE.