Društvo

Šta su sajber-buling, onlajn zavođenje – radionice o tome kako zaštititi decu na internetu

Stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu decu na teritoriji Vojvodine sprovode pilot projekat koji za cilj ima obuku dece kako da se sačuvaju od diginalnog nasilja. U edukativnim radionicama deca se upoznaju sa fišingom, sajber-bulingom, onlajn-zavođenjem i drugim opasnostima koje ih vrebaju na internetu, i obučavaju da saznanja prenose svojim vršnjacima.

Radionice na kojima deca mogu da čuju koje su aktuelne opasnosti koje vrebaju na internetu do kraja ove kalendarske godine biće održane u školama u Subotici, Novom Sadu, Somboru… Osnivač Centra Igor Jurić za N1 kaže da će u narednih nekoliko nedelja obići veliki broj gradova u Vojvodini, a nakon završetka tekuće, u planu je da se u sledećoj školskoj godini projekat proširi na celu Srbiju.

Deca na obukama mogu da čuju koje su aktuelne opasnosti na internetu i ukazuje im se na neke najvažnije stvari koje treba da znaju poput toga šta su fišing, sajber-buling, onlajn-zavođenje. Edukativne radionice usmerene su i na obuku osnovaca da saznanja prenose svojim vršnjacima.

„Prikazujemo im filmove gde su na osnovu istinitih događaja mogli da lakše uvide šta je zapravo opasnost. Tri su aktuelne teme koje prolazimo sa njima – krađa ličnih podataka, seksualno zlostavljanje i sajber buling, odnosno vršnjačko nasilje. Na taj način ih pre svega zainteresujemo za temu, a onda se oni sami kasnije prijavljuju da budu deo tima“, kaže za portal N1 Jurić.

Ideja ovog projekta je, prema njegovim rečima, da delegiraju jedan broj malih „detektiva“ koji će kasnije pregledavati i prijavljivati štetan sadržaj na internetu.

„To je klasična obuka dece. Organizuju se predavanja i radionice. Kasnije se deca koja su zainteresovana sama javljaju. Mi razgovaramo sa roditeljima i njihovim nastavnicima i, ukoliko dobijemo saglasnost roditelja, staratelja, oni postaju deo našeg tima, prijavljuju sadržaje na jednoj posebnoj platformi i postaju naši detektivi koji prijavljuju štetan sadržaj“, navodi Jurić.

Projekat je, pre svega, usmeren na decu koja pohađaju 5. i 6. razred osnovnih škola.

„Okrenuli ka deci 5. i 6. razreda osnovnih škola zato što smatramo da će oni biti svesniji nego mi odrasli i da će mnogo bolje reagovati na sam problem, a da će se i kasnije bolje to prenositi uz njihovo odrastanje i da će problem biti manji zato što će oni biti svesniji u ranom uzrastu“, kaže Jurić.

Objašnjavajući koje sve škole mogu da učestvuju u ovom projektu, Jurić navodi da im se sada, s obzirom da Centar za nestalu i zlostavljanu decu već dugi niz godina sprovodi radionice, škole same javljaju, ali da i oni preuzimaju incijativu i šalju upite školama sa kojima do sada nisu imali saradnju.

Jurić ističe da je porast nasilja nad decom na internetu ogroman problem na globalnom nivou, ali da ni kod nas nije ništa novo.

„Ono što je važno znati da su neke druge države ranije krenule u suzbijanje tog nasilja. Mi sada uz neka dobra iskustva zemalja koje su razvijenije u tom pogledu i uz naše iskustvo pokušavamo da to podignemo na nacionalni nivo i da svest o tom problemu svi zajedno podižemo na viši nivo“, zaključuje Jurić.