Društvo

Ko će u novu vladu, a ko pakuje kofere

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Vlada Srbije biće formirana u zakonom predviđenom roku, poručuju iz Srpske napredne stranke. Rok ističe 6. maja, a poslednji trenutak, tvrde u SNS-u, čekao se zbog svega što je Srbiju ovog proleća snašlo - i Savet Evrope, i Ujedinjene nacije, ali i dijalog sa opozicijom.

„Za sada je upisano samo jedno ime, a to je ime madatara. Ostala imena ću vam predstaviti jedinstveno, jer nije fer prema ministrima da nekog spomenem, a da nekog ne spomenem“, rekao je mandatar Miloš Vučević.

Zašto Vučević čeka poslednji trenutak da saopšti sastav svog kabineta koji će se useliti u Nemanjinu 11 i biti tamo, ako je sudeći po najavama Vučića, pune četiri godine.

„Ta priča sa vladom je postala unutrašnja stvar samo jedne stranke, odnosno, jednog čoveka da niko ni ne primećuje to koliko dugo čekamo na vladu. Kao da je svejedno da li se poslovi u ovoj zemlji obavljaju, koliko koštaju, koliko se vremena troši. Očigledno je da to ograničeno trajanje vašeg i mog života ljudima na vlasti ne znači baš ništa“, kaže Branko Čečen, novinar.

Ko je siguran stanovnik u Nemanjinoj 11 i naredne 4 godine?

Dosadašnji ministar finansija Siniša Mali ne pakuje kofere, ali moguće je da će morati da ih spakuje ona za koje on nema vremena.

„Ne javlja se na telefon“, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Novinar: „Jel se vi šalite?“

„Ne, ne šalim se“, rekla je Grujičić.

Ima i onih koji su rešili da zovu centralu u Nemanjinoj svojim nastupima i tako skrenu pažnju i sakupe aplauze.

„Zapamtite ako dozvolite da takozvano Kosovo uđe u Savet evrope bez osnivanja ZSO, ta zajednica nikada neće ni biti formirana“, rekla je u SE Biljana Pantić, poslanica SNS.

„Svaka joj čast, svaka joj čast, borila se svom snagom. Nije se ni jednom uplašila i ustuknula“, pozdravila je nastup Biljane Pantić, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

A ko je iz prve postavke SNS ekipe poslednjih dana ustuknuo?

Finansijer naprednjaka i aktuelni ministar policije, izgleda, je na tankom ledu kod člana SNS-a Aleksandra Vučića koji mu šalje poruke preko kuma Pane.

„Podržavam predsednika Vučića da iz ovog sukoba izađe kao pobednik“.

Koalicioni partneri iz SPS kao i do sada strpljivo ćute i čekaju, iako se u javnosti spekulisalio da traže poziciju direktora BIA.

„Zna se ime premijera, sačekaćemo ove nedelje“, rekao je Ivica Dačić, predsednik SPS.

A dok Dačić čeka u njegov dugogodišnji sektor uklizio je bivši ministar spoljnjih poslova Vuk Jeremić, kome predsednik Vučić jeste dužnik za obavljen posao u Njujorku.