Društvo

Svetski dan igre

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Danas obeležavamo Svetski dan igre, datum koji je uspostavljen s ciljem promovisanja igre kao univerzalnog jezika koji spaja ljude bez obzira na starosnu dob, pol, kulturno ili etničko poreklo. Ovaj dan nas podseća na značaj igre ne samo za decu, već i za odrasle, ističući njenu ulogu u obrazovanju, kreativnom izražavanju, ali i u mentalnom i fizičkom zdravlju.

Širom sveta organizuju se raznovrsni događaji: od radionica, sportskih aktivnosti, pa sve do igraonica i edukativnih sesija koje promovišu igru kao sredstvo za učenje i socijalnu interakciju.

,,Stari Sloveni su kolom nazivali sunce, kao izvor života i simbol stalnog kretanja prirode – a danas je za podneblje Srbije ono jedno od glavnih obeležja nacionalnog identiteta i neizostavni, gotovo obredni deo svih okupljanja i proslava, zbog čega ga je Unesko uvrstio na svetsku listu nematerijalnog kulturnog nasleđa'', navodi Turistička organizacija Srbije.

U Srbiji, brojne škole i obrazovne institucije priključile su se obeležavanju ovog dana kroz organizovanje tematskih aktivnosti koje deci omogućavaju da istražuju, uče i razvijaju socijalne veštine kroz igru.

Svetski dan igre naglašava važnost pristupa igrama i sportskim aktivnostima kao osnovnom ljudskom pravu, podsećajući nas da je igra ključan element za zdrav i harmoničan razvoj svakog pojedinca.

U duhu ovog dana, pozivamo sve da se pridruže proslavi, bilo kroz aktivno učešće u lokalnim događanjima ili kroz promišljanje o ulozi igre u vlastitom životu i zajednici.