Društvo

Da li je voda u Kostolcu bezbedna?

Analizama Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu od 12. aprila, utvrđen je miris u vodovodnoj mreži u Kostolcu. Takođe, i 23. aprila, na osnovu rezultata ispitivanja vode sa izvorišta PPV Mlava, Štab za vanredne situacije Grada Požarevca usvojio je zaključak kojim se voda iz mreže u Drmnu, Viminacijumu, Kineskom naselju i objektima TE KO Kostolac B, može koristiti isključivo za sanitarne potrebe.

Izvršena je asanacija i hiperhlorisanje na izvorištima Lovac i PPV Mlava od četvrtka, 25. aprila od 7 časova ujutro, do nedelje 28. aprila u 24 časa.

Kontaktirali smo direktorku ZZJZ Požarevac, Anu Jovanović, kao i direktora JKP Vodovod i kanalizacije Aleksandra Dimitrijevića kako bismo saznali kontrolne analize i da li je voda nakon prečišćavanja bezbedna za piće i korišćenje. 

,,U toku je rad na trenutnim analizama. Danas, sutra, verovatno će se raditi i posle praznika'', rekla je Jovanović.

Kako ona navodi, na osnovu analiza, štab za vanredne situacije odredio da se uradi hlorisanje vodovodske mreže vodovoda Kostolac i sada će se na osnovu toga raditi analize.

,,Onog trenutka kada analize budu ispravne, tek tada se može pustiti korišćenje vode iz vodovoda za piće i pripremu hrane'', rekla je Ana Jovanović.

Za kupanje se voda nije koristila zbog hlorisanja. Upitali smo je da li je sada bezbedna za korišćenje.

,,Može da se koristi za kupanje, ali za hranu, piće i pripremu hrane ne'', napomenula je direktorka ZZJZ.

Pojavila se pozitivna organoleptika, odnosno ta bakterija se nalazila u tim bunarima iz kojih se crpi voda za vodovodsku mrežu.

,,Nađene su gvožđeno-manganozne bakterije i u mreži i u bunarima. One su u kontaktu sa hlorom dale izmenjeni miris, i taj miris u tri uzastopna uzorka je bio dovoljan da se voda proglasi neispravnom. Sada vodovod svojim tehnologijama čisti, prečišćava, hloriše, radi sve što je do njih i videćemo kakva će biti kada sve to budu završili'', zaključila je Ana.

Aleksandar Dimitrijević rekao je kako je potrebno da se urade tri analize da bi mogli sa sigurnošću da obaveste građane da je voda ispravna ili nije. 

,,Ove bakterije postoje svuda po Vojvodini, i u celom Dunavskom sistemu. One se stvaraju oksidacijom gvožđa i mangana u cevima i u bunarima. To je ono što je rađeno pre dve godine u gradu, pa je bila panika zašto se radi. To normalni gradovi rade na 6 meseci do godinu dana'', naveo je Dimitrijević.