Moj grad

Zlatna buklija, pa Voždovim stazama

Foto: Biljana Marjanović

Foto: Biljana Marjanović

U okviru manifestacije Dani opštine Velika Plana, u petak, 26. aprila, održan je 19. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Zlatna buklija“.

Žiri u sastavu Nikola Lorencin, reditelj i profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti, Žarko Pekez filmski snimatelj, i Ivan Vučković, glumac, imali su težak zadatak da među skoro 300 odličnih ostvarenja odaberu najbolje. 

Podeljeno je 30 nagrada u raznim kategorijama, sa posebnim osvrtom na entuzijazam i pregalaštvo zaljubljenika u dokumentarno stvaralaštvo iz celog sveta.

Foto: Biljana Marjanović

Dupke puna sala bila je te večeri hram dobrih vibracija, razmene ideja i mesto koje je okupilo oko 150 autora, producenata, snimatelja i drugih učesnika u stvaranju ovih filmova, a Velika Plana dostojan domaćin. 

Foto: Biljana Marjanović

Već sutradan, u subotu, 27. aprila, na platou ispred gradskog bazena okupilo se preko 450 zaljubljenika u prirodu i pešačenje i krenulo stazama kojima je nekad kročio Karađorđe. 

Svake zadnje subote u aprilu, ove godine po 21. put, Planinarski  klub „Vrbica“ tradicionalno organizuje „Pohod Karađorđevim stopama“. Stazu dugu 15km sa ukupnim usponom od oko 450 metara uspešno su prepešačili svi - od 10 do 70 godina. Veliki broj učesnika pridružuje se iz drugih planinarskih klubova, tako da su sa Planjanima pešačili i gosti iz cele Srbije.

Foto: Biljana Marjanović

Tri kontrolne tačke – manastir Pokajnica, manastir Koporin i Radovanjski lug su ujedno bila i mesta za odmor, a uz planinarski gulaš i posni pasulj u planinarskom domu na Momajskoj kosi u Radovanju nastavljeno je druženje do sumraka.

Foto: Biljana Marjanović

Piše: Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane