BBC News

Amerika i životinje: Mačka greškom ušla u poštanski paket i stigla do Kalifornije

Galena se vratila kući u američku saveznu državu Juta i dobrog je zdravlja, nakon što je šest dana provela u zatvorenoj kutiji.

Porodica u Americi ponovo se susrela sa njihovom mačkom, koja je greškom u poštanskom paketu proputovala više od 1.000 kilometara do Kalifornije.

Mačka Galena je tokom ovog meseca nestala iz njenog doma u Juti, a porodica je pokrenula temeljnu potragu za njom.

Na kraju ju je pronašao radnik kompanije Amazon, gotovo nedelju dana pošto je neprimećena uskočila u jednu od kutija koje pripadaju njegovoj porodici.

Mačka je bila u dobrom stanju, iako nije imala ni hranu, ni vodu danima.

„Galena obožava kutije, to je deo njenog karaktera", kaže Keri Klark, vlasnica mačke, za televiziju KSL iz Jute, objašnjavajući kako je ljubimac njene porodice završio tako daleko od kuće.

Mačka je na kraju pronađena u velikoj kutiji, u kojoj je bio i par radnih cipela sa ojačanjem na prstima, a spasio ju je radnik u kompaniji Amazon, koji ju je odveo kod veterinara.

Tamo je očitan njen čip i pojavili su se podaci gospođice Klark.

Veterinarka ju je pozvala i objasnila šta se desilo.

Klark kaže da je tada primila „najneverovatnije i najluđe vesti na celom svetu".

„Nisam joj poverovala u početku i mislila sam da je šala", kaže Klark.

Kada je shvatila da nije, sa suprugom je preletela više 1.600 kilometara do Kalifornije kako bi vratili njihovu mačku kući u Jutu.

„Ponovni susret je bio sjajan. Galena je odmah prestala da se trese i opustila se čim sam je uzela u naručje", opisuje Klark.

Srećom po ovu mačku, jedan spojeva ulepljenih samolepljivom trakom bio je otvoren, pa je mogla do vazduha, a vremenski uslovi su bili takvi da nije mogla ni da se smrzne, ni da se preterano ugreje.

BBC je kontaktira u kompaniju Amazon za komentar.

Klark, koja kaže da je doživela „mučno" iskustvo u periodu kada nije znala šta se dešava sa Galenom, pozvala je sve vlasnike ljubimaca da ih čipuju, ali i da „tri puta" proveravaju sve kutije Amazona.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk