Moj grad

Potpisana tri ugovora za kampove za mlade iz dijaspore, regiona i matice

FOTO: Opština Veliko Gradište

FOTO: Opština Veliko Gradište

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić potpisao je danas u Beogradu sa ministrom bez portfelja zaduženim za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđem Milićevićem tri ugovora za organizaciju kampova za mlade iz dijaspore, regiona i matice.

Ovom prilikom, predsednik je zahvalio Кabinetu ministra na ukazanom poverenju da se ovi kampovi organizuju u Velikom Gradištu.

Sportsko-obrazovni, kulturno-obrazovni i ekološki kamp u Velikom Gradištu biće organizovani sa više od 150 učesnika po kampu, u okviru kojih će učestvovati mladi Srbi iz dijaspore, regiona i matice. Očekuju se učesnici iz Norveške, Austrije, Italije, Rumunije, Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore i iz matice, gde će pored učesnika iz Velikog Gradišta boraviti i mladi iz Gračanice.

Кampovi će biti organizovani u drugoj plovini juna, nakon završetka školskih aktivnosti. Tokom svakog kampa u trajanju od po četiri dana mladi će ove godine imati priliku ne samo da se upoznaju sa tematikom na koju se kamp odnosi već i sa srpskim jezikom i kulturom, ali i istorijom srpskog naroda.

Saradnja Vlade Republike Srbije i  opštine Veliko Gradište je uočljiva i rezultati su vidljivi kako kroz infrastrukturne projekte tako i kroz mere i aktivnosti kojima se unapređuje društveno-socijalni status i  prioritetni pravci razvoja.

Ove godine očekuje se i uspostavljanje međuopštinske saradnje sa lokalnim samoupravama iz regiona u cilju zajedničkog unapređenja mera i aktivnosti na boljoj saradnji sa dijasporom, uz očekivanje da će Кabinet ove mere posebno podržati.

Opština Veliko Gradište je opština sa više od 32 odsto stanovnika u dijaspori koji se rado vraćaju i ulažu u maticu. Ova lokalna samouprava ima mnogo toga i da naučii i da prenese na mestu gde Dunav predstavlja granicu Srbije sa Evropskom unijom.