Moj grad

Za kraj manifestacije dva koncerta

Foto: Biljana Marjanović

Foto: Biljana Marjanović

Nastupom grčkog Kulturno-umetničkog društva „Ponti Polikastra“ zavšen je pretposlednji dan manifestacije „Dani opštine Velika Plana“. U subotu, 29. aprila, na platou ispred Kulturnog centra „Masuka“ članovi ovog ansambla izveli su nekoliko igara koje vuku korene daleko iz prošlosti.

Ovo društvo osnovano je 1966. godine sa ciljem da se sačuva kulturno nasleđe Pontskih Grka, naroda koji je nekada naseljavao obalsku oblast Ponto u današnjoj Turskoj. Po narodnosti Grci, u svoju domovinu vratili su se početkom dvadesetog veka zajedno sa Grcima iz Male Azije, i poneli sa sobom sve – imena naselja, običaje, nošnju, muziku, način pripremanja hrane, i sačuvali potpunu autentičnost.

U okviru udruženja „Ponti Polikastra“ radi i hor, a posebno su angažovani na humanitarnom polju – njihovo odeljenje za davanje krvi već decenijama predstavlja jednu od najvećih akcija davanja krvi u Grčkoj.

Foto: Biljana Marjanović

Članovi ansambla, koji su po prvi put nastupali u Srbiji, kažu da su prezadovoljni boravkom kod nas, gostoprimstvom i svime što su videli i doživeli ovih par dana u Velikoj Plani. Mi smo uživali u njihovim neobičnim kostimima i koreografijama i poželeli im još puno gostovanja po Srbiji.

Danas, 30. aprila, polaganjem venaca kraj spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu i večerašnjim koncertom AKUD Lola iz Beograda završavaju se ovogodišnji Dani opštine.  

 

Piše Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane