Moj grad

Srpski Čikago - Velika Plana na razmeđi vekova (VIDEO)

Foto: Šojsova klanica / Ljubica Georgijev

Foto: Šojsova klanica / Ljubica Georgijev

Kada krenete iz Beograda, auto-putem E-75, jedna od prvih stvari koju vidite je da do Velike Plane i Mek Donaldsa imate 89 kilometara. Zatim ste na izlazu sa auto-puta i dočeka vas, pomalo jezivo, gradsko groblje. Tiha dobrodošlica. Penjete se uz jedno uzvišenje, tu je glavna autobuska stanica, krećete napred čeka vas zgrada Opštine Velike Plane, sveže fasade, a tik uz nju, zgrada koja vas lako može podsetiti na atmosferu u Poovim pripovetkama. Ogromna gotička građevina, stara je Šojsova klanica. Prekoputa je Gradska kuća, a nekadašnja Klefišova vila. Iza nje se gradi veliki tržni centar. To je prva gradska kuća Velike Plane. Ime Tonija Klefiša svim Planjanima je dobro poznato. Nečiji preci su od njega kupovali placeve, gradili kuće, ali i isprva varošicu, Veliku Planu.

Krećete ponovo pravo, čeka vas gradski park, za Planjane, naravno, najlepši. Izvor hlada, dečijeg smeha, prvih izlazaka, mesto gde se ljudi sastaju i rastaju. Pogled sa suprotne strane je nejasan. Oronula fasada, izbrisani brojevi godine 1889, nalazite se ispred nekadašnje klanice "10. oktobar". I praktično ste u centru Plane, dalje kuda ćete, neka vam bude volja, ali građevine koje vas simbolično dočekuju i vode sve do centra, gde sada diše neka nova Plana, pričaju priče o staroj, industrijskoj Plani. Današnji centar bio je centar industrijalizacije i ekonomskog uzdizanja ovog malog mesta. Isprepletane su nove fasade, sa zgradama koje odolevaju zubu vremena. Zbog broja klanica koje su u 19, a naročito 20. veku bile simbol ovog mesta prozvana je srpskim Čikagom. U ovoj godini Plana slavi 100 godina otkako je postala varošica, Ukazom kralja Aleksandra I Karađorđevića. Tim povodom organizovana je i izložba nekadašnje Plane, u holu Centra za kulturu.

Foto: Zgrada opštine / Ljubica Georgijev
Foto: Raskrsnica kod autobuske stanice / Ljubica Georgijev
Foto: Nekadašnja klanica 10. oktobar / Ljubica Georgijev
Foto: Gradska kuća (Klefišova vila) / Ljubica Georgijev
Foto: Gradska kuća (Klefišova vila) i gradnja tržnog centra / Ljubica Georgijev

Gde je sada Plana, a gde je nekada bila? Da li će i dalje svoj identitet graditi na temeljima prošlosti, sa uplivom sadašnjeg vremena? Da li je njen sjaj prošao ili zlatno doba tek dolazi? Mišljenja su sigurno oprečna, a u vezi sa tim, ali i povodom ovog lepog jubileja našeg mesta i izložbe fotografija sa nama je razgovor vodio direktor CZK "Masuka" i dipl. istoričar Predrag Georgijev. 

Pripremila Ljubica Georgijev, dopisnica Boom93 iz Velike Plane