Moj grad

Jedan dan na palanačkom buvljaku: Šta prodavci poručuju? (VIDEO)

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

"Ovde dolaze sa svih strana, ima svega i svačega od robe, ali ipak trenutno nema toliko kupaca” reči su koje su nas dočekale kada smo kročili na buvljak u Smederevskoj Palanci koji iz nedelje u nedelju ne prestaje da iznenađuje.

Nedaleko od centra grada nalazi se površina koja je svakom Palančaninu dobro poznata. Neki ga zovu buvljak, najlon pijaca, pa čak i “Butik - sagni se”, međutim, bez obzira na naziv, ovde se krije sve ono što vam treba ili, sa druge strane, ono što bi vam upotpunilo prazno mesto na polici za knjige. Pored raznolike robe koje ovo mesto nudi, buvljak ima još nešto što ga čini posebnim, a to je spoj duha i zajednice svakog pojedinca koji se upotpunjava neizbežnom razmenom priča sa svakom transakcijom.

Ni prethodna subota nije bila izuzetak, vredni prodavci su ranom zorom izložili svoju ponudu i strpljivo čekali da neko dođe baš do njihovog štanda. “Svake subote smo ovde, ne bismo ni dolazili da nemamo očekivanja, narod sve slabije dolazi ali navika je čudo”, poručili su za Boom93 trgovci jednog štanda, pa su nastavili sledećim rečima “Neko se cenka, neko uzima šta mu treba i ne pita, ali je mali broj takvih. Kod mene ljudi najviše kupuju creva, a kod kolege slavine za vodu.”

Kamera je izazvala puno reakcija među ljudima, pa se tako sledeći sagovornik sam ponudio za intervju. “Ovde sam i četvrtkom i subotom, ali je bolja subota. Od kada je uvedeno da 15. bude sajam poljoprivrednih mašina Palanka je postala prezasićena. Mi živimo u nadi, jer od njega (buvljaka) zavisimo, nemamo ni socijalno ni penziono ni ništa. Cena svega raste, ali, verovali ili ne, kod mene još i pada, to je neverovatno ali mora da se preživi.”

Međutim nisu svi bili zainteresovani da podele svoja iskustva. U toku prikupljanja materijala mogle su se čuti razne opaske, gde su pojedinci izražavali svoje nezadovoljstvo zbog prisustva kamere. Za neke razlog je bio privatnost, dok drugi nisu odobravali novinarski rad, te je bilo jako bitno poštovati tuđe granice i stavove.

Za kraj, jedna simpatična dama nam je dopustila da snimimo šta to ona nudi potrošačima, i kojom to robom može da se pohvali. Kako navodi sve je iz inostranstva, preko kesa, džakova i alata, a cene spušta samo kako bi prodala ono što je izloženo. Takođe je izjavila da tačno može da proceni ko je tu samo da se prošeta, a ko je spreman da kupi nešto. Iako ovih dana buvljak nije mnogo posećen, ona ne odustaje i svake subote se trudi da izloži što više interesantnih proizvoda.

Buvljak u Smederevskoj Palanci nije samo trgovačko mesto, već mesto gde se razmenjuju priče, razna iskustva i različiti stavovi ljudi. Buvljak je deo lokalne scene gde se dešava spoj nespojivog, a na neki način sve skladno funkcioniše. Bez obzira na izazove, buvljak ostaje na istom mestu već godinama, gde potrošačima pruža priliku da po povoljnim cenama nabave razne proizvode, trgovcima da zarade ali takođe neguje jednakost i doprinosi razvitku kulture grada.

Pripremio Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke