Društvo

Ministarstvo pozvalo građane da vode računa o životnoj sredini

foto T.S. spomen park Čačalica

foto T.S. spomen park Čačalica

Ministarstvo zaštite životne sredine, u okviru kampanje "Sarađuj, ne zagađuj", pozvalo je građane da vode računa o životnoj sredini prilikom boravka u prirodi, kao i nabavke, pripreme i konzumiranja hrane.

Kampanja je pokrenuta u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pod okriljem inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji", kako bi podizala svest građana o tome da i male promene u svakodnevnoj rutini, ukoliko ih svi zajedno napravimo, mogu imati veliki uticaj na stvaranje čistije životne sredine, navodi se u saopštenju.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je država tu da na sistemski način radi na unapređenju standarda zaštite životne sredine, gradi zelenu infrastrukturu i projektima koje sprovodi uvodi red u tu oblast, ali da su u tom poslu najvažniji partneri građani.

"Zato je za mene kao ministra zaštite životne sredine ova kampanja važna, jer pomaže da podižemo svest građana o tome koliko je za unapređenje ekološke slike naše zemlje važan doprinos svakoga od nas", poručila je ona.

Prema njenim rečima, važno je tokom boravka u prirodi voditi računa i ne nanositi štetu biljnom i životinjskom svetu, jer "svaki mali korak koji napravimo u cilju zaštite životne sredine, može da napravi veliku razliku".

Nacionalna kampanja "Sarađuj, ne zagađuj" sprovodi se u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Cilj kampanje "Sarađuj, ne zagađuj" je podizanje svesti o značaju zelene transformacije i očuvanja životne sredine, uz poziv građanima i poslovnoj zajednici da malim koracima svi zajedno kao društvo doprinesemo stvaranju zdravijeg i zelenijeg okruženja, zaključeno je u saopštenju.