Društvo

Da praznični odmor ne postane muka: Šta sve treba da se nađe u putnoj apoteci

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Neradni dani su pred nama, a mnogi su rešili da slobodno vreme iskoriste tako što će negde otputovati. Ipak, na odmoru može da dođe i do nepredviđenih situacija. Farmaceuti savetuju koji lekovi bi trebalo da se nađu u putnoj apoteci da biste se bezbrižno odmorili.

Ono što farmaceuti ističu kao najvažnije da se na odmor u odgovarajućoj količini ponesu lekovi koji su redovna terapija. Potrebno je, dodaju, da budu i čuvani na pravi način – futrole za insulin ili slično, piše N1.

Za odmor se valja pripremiti i unapred. Nekoliko dana pred polazak, kao i tokom samog odmora, farmaceuti savetuju uzimanje probiotika – preventivno, ali i za lečenje stomačnih problema.

Lekovi su korisni od samog polaska na put – za one kojima ume da bude muka tokom vožnje preporučuju se tablete protiv mučnine.

Sa sobom bi trebalo poneti i toplomer, kao i lekove protiv bolova i povišene temperature, poput paracetamola ili ibuprofena. Ukoliko putujete sa bebama, trebalo bi poneti i sirup ili čepiće.

Proleće je stiglo, a sa njim i alergije. Zvuči kao naslov nekog dečjeg školskog sastava, ali alergije mogu ozbiljno pokvariti uživanje na odmoru, pa bi lekovi protiv alergijskih reakcija trebalo obavezno da se nađu u putnoj apoteci.

Slično alergijama, i komarci i drugi insekti pokvariće uživanje u prirodi. Farmaceuti savetuju da se protiv ovih „napasti“ na put ponesu i preventivna sredstva, poput gelova ili tableta, ali i gelovi za ublažavanje posledica ujeda.

U putnoj apoteci, dodaju, ne bi bilo loše da se nađu i kapi za nos, ali i fiziološki rastvor. Veštačke suze su takođe korisne, a ako putujete negde gde ćete moći da plivate, zgodno je poneti i hidrogen za uši, ako dođe do začepljenja.

Ako se, pak, dogodi da promuknete, pastile za grlo će biti od pomoći.

Kao najvažnije, u bilo kom godišnjem i životnom dobu, podvlače – zaštitu od sunčevih zraka.

Pre izlaska na sunce treba namazati izložene delove kože, a nanošenje mi trebalo ponavljati nekoliko puta tokom boravka napolju. Decu je, dodaju, naročito važno zaštititi.

Važna je, ističu, podjednako i nega kože nakon izlaganja suncu.

Za to savetuju kreme i mleka za hidrataciju i negu. Iako postoje specijalna mleka za posle sunčanja, mogu se koristiti, kažu, bilo koja na bazi pantenola.