Kultura

Preminuo Pol Oster

Foto: YouTube printscreen/Louisiana Channel

Foto: YouTube printscreen/Louisiana Channel

Američki pisac Pol Oster preminuo je u utorak u 77. godini usled komplikacija zbog raka pluća, potvrdila je za Gardijan njegova prijateljica i koleginica Džeki Lajden.

Pol Oster je autor 34 književna dela među kojima su najpoznatija „Njujorška trilogija“ i „Levijatan“. Poznat je po svojoj veoma stilizovanoj, čudno zagonetnoj postmodernističkoj fikciji.

Oster je bio romanopisac i scenarista koji je stekao slavu tokom 1980-ih i postao jedan od prepoznatljivih njujorških pisaca svoje generacije, napisao je Njujork Tajms. Njegove priče često su se bavile temama slučajnosti, šanse i sudbine, primetio je The Guardian.

Pol Benjamin Oster rođen je u Njuarku, Nju Džerzi, u jevrejskoj porodici.

Diplomirao je 1970. na Univerzitetu Kolumbija, nakon čega se preselio u Pariz gde je radio kao prevodilac francuske književnosti, a potom se vratio u SAD.

Iako je rodom iz Nju Džersija, postao je neizbrisivo povezan sa ritmovima svog usvojenog grada, Njujorka, koji je bio svojevrsni lik u većem delu njegovog rada – posebno Bruklin, gde se doselio 1980. godine.

„Pol Oster je bio njujorški romanopisac tokom 1980-ih i 1990-ih, dok sam ja odrastala tamo, u vreme kada je veoma malo poznatih pisaca živelo u tom delu grada“, napisala je autorka i pesnikinja Megan O Rurk, koja je odrasla u Bruklinu.

„Njegove knjige bile su na policama svih prijatelja mojih roditelja. Kao tinejdžeri, moji prijatelji i ja sa oduševljenjem smo čitali Osterova dela kako bismo osetili njegovu čudnovatost – taj dodir evropskog nadrealizma – i njegovu blizinu. Dugo pre nego što je Bruklin postao mesto gde je svaki romanopisac želeo kao da živi“, dodala je.

Ipak, njegov ugled nije bio lokalnog karaktera. Samo u Francuskoj osvojio je nekoliko književnih nagrada. Poput Vudija Alena i Mikija Rurka , Oster, koji je mladost proveo u Parizu, postao je jedan od retkih američkih izvoznih proizvoda koji su u Francuskoj prihvaćeni kao autohtoni.

 „Prva stvar koju čujete dok čitate Ostera, bilo gde u svetu, je francuski jezik. Kao autor najprodavanijih knjiga u Francuskoj, Oster je rok zvezda u Parizu.“, pisao je Njujork magazin 2007. godine.