Moj grad

Verica Savić: Ukinuta rezervisana parking mesta u korist osoba sa invaliditetom

FOTO: Parking servis

FOTO: Parking servis

Jedan broj rezervisanih parking mesta u prvoj zoni, biće prilagođen za parkiranje osoba sa invaliditetom.

Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ Požarevac nastavilo je da radi na unapređenju kvaliteta usluga koje pruža korisnicima javnih parkirališta.

Zimska sezona je uspešno privedena kraju i počelo je uređenje i pripreme za letnju sezonu, kaže direktorka ovog preduzeća, Verica Savić.

U narednom periodu uslediće popravka govorne opreme na semaforima za slepa i slabovida lica.

„Uputila sam zahtev Gradu i nadam se da će odobriti sredstava da se svi semafori opreme tom signalizacijom, kako bi se omogućilo bolje i bezbednije kretanje sugrađana sa invaliditetom. Želimo da im olakšamo život bar u onom delu gde smo mi u mogućnosti“, ističe Savić.

FOTO: Parking servis

Gradsko veće prihvatilo je odluku Nadzornog odbora JKP „Parking servis“ Požarevac da se ukine usluga rezervisanih parking mesta u prvoj zoni parkiranja.

Analizom iskorišćenosti parking prostora, nakon ukidanja parking mesta u prvoj zoni u Tabačkoj čaršiji, kao i praćenjem efikasnosti korišćenja rezervisanih parking mesta, uočeno je da se ta mesta samo povremeno koriste.

Otud je uskraćena optimizacija iskorišćenosti parking prostora za kojim postoji velika potreba na teritoriji grada Požarevca, navodi Savić.

„Prva zona je inače limitirana za parkiranje na 180 minuta. Na ovaj način odrekli smo se sigurnog prihoda u korist mnogo veće iskorišćenosti parking prostora i invalidskih mesta", objašnjava direktorka Verica Savić.

„Ako izuzmemo stanare koji imaju pravo na celodnevno parkiranje, imamo veoma mali broj frekventnih mesta koja su slobodna za sve koji imaju potrebu da se parkiraju u centru grada. Potrudićemo se da ukidanjem rezervisanih mesta u prvoj zoni, gde god bude moglo i gde postoje adekvatni uslovi, budu invalidska mesta za parkiranje“.

Ovo se odnosi na parking mesta koja širinom mogu da se prilagode za osobe sa invaliditetom koje će na taj način dobiti veću mogućnost za parkiranje i pristup ustanovama u centralnoj zoni grada.

Savić dodaje da će u narednom periodu sva invalidska mesta biti obeležena dopunskim tablama sa obaveštenjem o ograničavanju korišćenja mesta na tri sata. Uređenjem Tabačke čaršije izgubljen je znatan broj parking mesta, ali je to nadoknađeno novim parkiralištem na Pionirskom trgu koje je udaljeno svega 450 metara od centra Požarevca. Takođe, tu je i uvođenje naplate u ulici Vere Miletić, u blizini Kuće Dobrnjčevih.

„U prethodnom periodu smo prikupljali zahteve građana i predsednika kućnih saveta koji su insistirali na naplati parkiranja. Uzimajući u obzir sve zahteve, nastavićemo sa uređivanjem i širenjem zone tamo gde postoji opravdana potreba“, naglašava Savić.

FOTO: Parking servis

Obeležavanje parking mesta

„Parking servis“ trenutno radi na obeležavanju horizontalne signalizacije.

Savić naglašava da će obeležavanje horizontalne signalizacije u centralnim zonama grada od sada vršiti isključivo noću, od 20 časova do 4 sata ujutro.

„Cilj je da saobraćaj i građani ne budu opterećeni našim radovima. U perifernim ulicama, gde ne postoji veliki protok vozila, radiće se u dnevnim uslovima. Želimo da u koordinaciji sa građanima obezbedimo najbolje uslove za svakodnevne aktivnosti“.

Uređenje saobraćajnica

Savić naglašava i da „Parking servis“ upravljač puteva od 2017.godine što znači da se tom delatnošću bavi već pozamašan broj godina.

„Angažovani smo na održavanju horizontalne i vertikalne signalizacije. Novina je da od ove godine radimo i na održavanju semafora i brzinometara. Takođe, radimo rehabilitaciju, nasipanje, grederisanje i uređivanje pojasa puteva. Krenuli smo da radimo u Dubravici, nastavljamo u Sopotu, Gornjoj Mali i drugim mesnim zajednicama. Trudićemo se da zahteve građana uvažimo u meri u kojoj su opravdani“. Inače, izvođač koji je zadužen za Grad Požarevac je „Preduzeće za puteve“, za Gradsku opštinu Kostolac zadužen je „Neimar put“, dok su vertikalna i horizontalna signalizacija poverene preduzeću „Boja“ iz Sombora".

FOTO: Parking servis

Prostor za parkiranje motocikala

Obeležena su parking mesta za motocikle, koja, u ovom trenutku, nisu u sistemu naplate.

„Postojala je to realna potreba, u skladu sa današnjim načinom života. Ovim parking mestima, koja su namenjena svima koji koriste motore kao prevozno sredstvo, biće omogućeno uredno parkiranje“, ističe direktorka „Parking servisa“ Požarevac.

Verica Savić je čestitala građanima i korisnicima Parking servisa prvomajske i uskršnje praznike.