Moj grad

Prvomajski uranak u Smederevskoj Palanci: Kiseljak opet živi

Foto: A. Antonijević/Boom93

Foto: A. Antonijević/Boom93

Nakon nekoliko godina pauze, prvomajski uranak se vratio na Kiseljak u Smederevskoj Palanci, a ove godine je ponudio građanima raznovrstan i uzbudljiv program.

Kulturno-umetnička društva “Abrašević” i “Goša” su okupili najveći broj posetilaca, i time se istakli kao glavni nosioci ove manifestacije. Kombinacija plesa i tradicije je stvorila atmosferu koja je podsetila građane na bogatu kulturnu baštinu ove opštine. Isto tako, energični nastupi su se dopali i najmlađima, koji su pomno pratili čitav program.

Caption
Caption

Pored tradicionalnog plesa, u parku “Kiseljak” mogli su se naći razni štandovi sa zanimljivim ponudama. Ekipa Boom93 je imala priliku da porazgovara sa Slavicom Radovanović koja se profesionalno bavi prirodnom kozmetikom i sapunima. Nakon što se zahvalila organizatoru na prilici da prisustvuje celokupnoj manifestaciji, ona je izjavila sledeće:

“Moji sapuni su prirodni i ručno rađeni, tako da pravim prirodne sapune bez ikakvih dodataka ali i kozmetiku. Sapuni su bez konzervanasa, bez aluminijuma i bez parabena. Svi su veganski tako da ja ništa ne koristim životinjskog porekla. Koristim plemenita ulja, hladno ceđena ulja i butere. Sapuni su raznovrsni, mogu se koristiti za održavanje tonusa i nege kože ali ih mogu koristiti i oni sa problematičnom kožom, kao i mlađi i stariji. Inače ja sam sertifikovana za to i jako volim ono čime se bavim. Ono što je moja druga preokupacija su ručni radovi, a takođe sam i instruktor kreativnih tehnika, te vodim kreativne radionice.”

Caption

Na samo nekoliko koraka dalje, naišli smo na štand koji je nudio i promovisao med kao i ostale pčelinje proizvode. Izlagači su bili otvoreni za intervju pa su poručili:

”Dugo godina se bavimo pčelarstvom i selimo košnice na razne terene. Time se bavimo profesionalno i tokom godine uspemo sa izbacimo dosta meda i uglavnom taj med plasiramo na veliko ali ostavimo malu količinu koju možemo da plasiramo ovako potrošačima direktno. Interesovanje za med postoji i dalje ali otkupna cena kupovine meda na veliko je pala. Tegla bagremovog meda je 1200 dinara što je možda i mnogo za naš narod ali se apsolutno isplati jer je u pitanju pravi med. U ponudi takođe imamo i lipov ali i suncokretov med.”

Foto: A. Antonijević/Boom93

 

Prvomajskoj manifestaciji se priključio i Narodni muzej Smederevske Palanke koji je po prvi put izašao iz prostorija muzeja i time predstavio sopstveni bazar. Slogan ovog bazara je bio “Ponesi muzej”, a za Boom93 su izlagači objasnili zašto su se odlučili na ovakav poduhvat.

“Mi smo prvi put izašli i muzeja na ovaj način. Prošle godine smo zvanično otvorili suvenirnicu a ove godine smo pokrenuli i priču o tome tako što smo konačno opremili i prostor u muzeju za jednu ozbiljnu suvenirnicu. “Ponesi muzej” znači da kada neko dođe u muzej može da ponese deo muzeja tako što vidi izložbu ili nauči nešto novo ali takođe motive može da ponese uz sebe kupovinom majica, cegera, čarapa ili notesa. Interesovanja ima i odjek je super, ljudi su prilično zainteresovani i oduševljeni.”

Foto: A. Antonijević/Boom93
Foto: A. Antonijević/Boom93
Foto: A. Antonijević/Boom93

Piše: Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom 93 iz Smederevske Palanke