Društvo

Prevaranti iz Srbije i drugih zemalja preko kol centara varali Nemce

Posle četiri meseca razbijena je najveća mreža kriminalaca specijalizovanih za prevare telefonom u Evropi.

Operacija je počela sa blagajnikom jedne banke u Frajburgu u Nemačkoj. Kada je jedna penzionarka decembra 2023. zatražila da podigne više od 100.000 evra u gotovini, radniku banke je to bilo sumnjivo i u razgovoru je saznao da je starija žena u stvari žrtva "prevare lažnih policajaca". Obavestio je pravu policiju, koja je sprečila da penzionerka preda novac prevarantima.
 
Policija Frajburga je uhapsila prevarante i potom prisluškivala telefonsku liniju žrtve. Istražitelji su ubrzo shvatili da se telefonski brojevi koje su koristili prevaranti mogu povezati sa preko 28.000 prevara za samo 48 sati, piše Dojče vele.
Specijalnosti prevaranata i podela posla
 
Istraga se širila, pa je predata pokrajinskoj kriminalističkoj policiji Baden-Virtemberga, koju je podržala i savezna kriminalistička policija Nemačke. Stručnjaci su se brzo približavali centrima ovog kriminala - kol centrima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu i Libanu.
 
Operišući iz tih zemlja, prevaranti bi telefonom zvali potencijalne žrtve, najčešće starije osobe - i na razne načine pokušavali i često uspevali da od njih izvuku novac: predstavljali su se kao policijaci, bliski rođaci, zaposleni u banci, uterivači dugova, radnici neke službe, ubeđivali ih da moraju da investiraju u kripto-valute, da su dobili na lutriji, nudili pripejd kartice, a bilo je i srceparajućih ljubavnih ponuda.

Kriminalna mreža radila je koordinisano, fokusirajući se u svakoj zemlji na različite prioritete: prevare u vezi sa naplatom dugova uglavnom su vršene iz Bosne i Hercegovine, pozivi za prevaru u vezi sa onlajn bankarstvom upućivani su sa Kosova. Prevaranti koji su nudili lažne investicije zvali su uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare sa pripejd karticama bili su u Libanu, piše Evropol na svom sajtu.
 
Kol centrom protiv kol centara
 
Nemački istražitelji uspeli su da prate u realnom vremenu razgovore koji su dolazili iz brojnih kol-centara. Od decembra 2023. pa nadalje, preko stotinu policajaca pokrajinske kriminalističke policije Baden-Virtemberga danonoćno je prisluškivalo pozive i nakon toga obezbedilo sadržaj preko 1,3 miliona razgovora. Policajci su istovremeno pratili do 30 razgovora različite dužine.
 
Pokrajinska policija je uspostavila sopstveni kol-centar čiji je primarni cilj bio - da spreče prevare. Čim bi bilo otkriveno da neko ko je primio poziv može postati žrtva prevare, policija bi upozoravala.
 
Za samo četiri meseca nadležni su registrovali preko 7.500 takvih poziva koji su bili kvalifikovani za pokretanje krivičnog postupka. 
Policija je uspela da u preko osamdeset odsto slučajeva spreči finansijske gubitke  - odnosno spasi 10 miliona evra.
 
Koordinisana racija
 
A onda su, u ranim satima 18. aprila ove godine, koordinasne iz sedišta Evropola u Hagu, policije Nemačke, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Libana i Srbije izvršile raciju u 12 kol-centara iz kojih su operisali prevaranti.
 
Više od 60 nemačkih policajaca, kao i specijalisti Evropola, uz podršku stotina njihovih kolega i nacionalnih policija na licu mesta - preplavili su desetine stambenih i poslovnih prostora. Na nekim lokacijama bilo je odjednom više od stotinu policajaca. Rezultat: 39 sumnjivih osoba, 21 privedena, 16 zadržanih u pritvoru.

Policija je takođe uspela da pribavi i obimne dokaze poput nosača podataka, dokumenata, gotovine i imovine u vrednosti od milion evra. Zaplenjen je i veliki broj elektronskih dokaza koji bi trebalo da omoguće istražnim organima da dobiju informacije o mogućim daljim kol centrima i još prevaranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Baden-Virtmeberga obavestilo je javnost o ovoj međunarodnoj operaciji 2. maja, kada je rečeno da se radi o najvećoj mreži kriminlaca specijalizovanih za prevare telefonom u Evropi.
 
Više od milion ljudi u Nemačkoj godišnje budu na neki način žrtve telefonskih prevaranata. Samo 2023. telefonski prevaranti su uspeli da na kriminalan način izvuku 21,6 miliona evra u Baden-Virtembergu, a u Bavarskoj oko 23 miliona evra.