Društvo

Koliko je dece vakcinisano, a koliko nije MMR-om: Epidemiolog objašnjava zbog čega male boginje nisu iskorenjene

Pixabay ilustracija vakcina / vakcinacija

Pixabay ilustracija vakcina / vakcinacija

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele, kombinovanom MMR vakcinom u drugoj godini života na teritoriji Republike Srbije u 2023. godini sprovedena je sa obuhvatom od 84,5 odsto, navode u odgovoru za N1 iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". To je nedovoljno kako bi izbegli mogućnost epidemije, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

Kako navode iz Instituta, procenjeni obuhvat na osnovu živorođene dece u 2021. godini u centralnoj Srbiji iznosio je 83,7 odsto, a u Vojvodini 83,2 odsto.

Analiza postignutog obuhvata MMR vakcinacijom po okruzima pokazuje da je obuhvat od 95 odsto postignut samo na teritoriji Severnobantskog okruga, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega pet okruga: Pčinjskom, Šumadijskom, Moravičkom, Sremskom i Zlatiborskom okrugu, ističu iz Batuta za portal N1.

Kako podsećaju, obuhvat u 2022. godini na nivou cele zemlje iznosio 81,3 odsto, nešto manje od obuhvata iz 2023. godine. To je, prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, nedovoljno, s obzirom na to da se kolektivni imunitet obezbeđuje vakcinacijom čiji je obuhvat veći od 95 odsto.

„Velike su razlike u obuhvatu, jer imamo opštine gde je procenat obuhvata neuporedivo niži. Prosek za celu zemlju iznosi 84,5 odsto, a svuda bi trebalo da bude 95 odsto ili više zato što su male boginje najzaraznija bolest. Nažalost, daleko smo od obuhvata od 95 odsto u Srbiji“, ističe dr Radovanović.

Vakcinacija duža od pola veka
Male boginje su virusna infekcija koja može biti i smrtonosna.

MMR vakcina je jedna od redovnih vakcina iz obaveznog kalendara vakcinacije u našoj zemlji. Daje se u dve doze, u drugoj i sedmoj godini života, pred polazak u školu i štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole.

U redovnom kalendaru vakcina se nalazi od 1971. godine.

Simptomi i komplikacije 
Simptomi malih boginja su visoka temperatura, često do 40°C, difuzna ospa, konjuktivitis, bolovi u grlu i malaksalost.

Doktor Radovanović objašnjava da problem predstavljaju komplikacije kao što su upala pluća i upala srednjeg uha koja često dovodi do gubitka sluha, dok je najozbiljnija komplikacija malih boginja encefalitis – smrtonosno zapaljenje mozga.

„To je komplikacija od koje se potpuno fizički propada i na kraju umre“, kaže dr Radovanović. 

Otpor vakcinaciji 
Procenat dece koja nisu vakcinisana iz opravdanih medicinskih razloga je jako mali i predstavlja izuzetnu retkost. Međutim, kako kaže, problem je što nekada i pedijatri na zahtev roditelja stalno odlažu vakcinaciju.

„Recimo roditelj kaže da je dete imalo temperaturu, a onda pedijatar kaže dođite za nedelju dana. Roditelj dođe za tri meseca i kaže ‘evo opet dete ima temperaturu’ i tako u krug. To je mehanizam izvlačenja“, navodi lekar.

Više na LINKU.