Društvo

Šta je Đurđevdan za Rome i kako ga proslavljaju

FOto: printskrin YT

FOto: printskrin YT

Tradicija Đurđevdana ima dugu i duboku istoriju među Romima. Za mnoge pripadnike romske zajednice, Đurđevdan je važan datum koji se proslavlja raznim obredima, ritualima i običajima koji su prenosili s generacije na generaciju. On je za Rome više od običnog verskog ili kulturnog praznika. To je vreme kada se slavi život, obnavlja vera u bolju budućnost i jača povezanost unutar zajednice.

„To je vreme kada se slave život i priroda, a običaji vezani za ovaj praznik često uključuju čišćenje domova, pripremu obredne hrane, kao što su kolači od đurđevskog cveća, i učestvovanje u različitim verskim i kulturnim ceremonijama. Neki od tradicionalnih običaja koji se povezuju sa Đurđevdanom u romskoj zajednici uključuju paljenje vatre (što simbolizuje čišćenje i zaštitu), ples i muziku, kao i obrede koji se fokusiraju na zaštitu porodice, zdravlje i plodnost“, objašnjava za N1 Miloš Mihajlović, predsednik Unije Roma Srbije.

Osim toga, Đurđevdan, kao verski praznik koji se obeležava 6. maja prema julijanskom kalendaru, je prema rečima Mihajlovića često prilika za okupljanje porodica i zajednice kako bi se slavile tradicije i zajedništvo.

„Ova tradicija ima bogato nasleđe koje je duboko ukorenjeno u romskoj kulturi i predstavlja važan deo identiteta i pripadnosti za mnoge Rome širom sveta“, istakao je Mihajlović.

Simbol obnove i proleća
Đurđevdan predstavlja važan praznik koji simbolizuje različite aspekte romske kulture, tradicije i verovanja. On je simbol obnove i proleća, kaže Mihajlović.

„Đurđevdan se slavi u vreme kada priroda oživljava nakon zimskog perioda. Za Rome, ovaj praznik predstavlja simbol obnove i preporoda, ponovnog pokretanja našeg točka nakon zimskog perioda,  kao i početak novog ciklusa prirode i života. Za Rome koji su hrišćanske veroispovesti, Đurđevdan ima verski značaj i priliku je da se posvete molitvi, verskim obredima i slavlju u čast svetitelja“, objašnjava  sagovornik portala N1.

Mnogi običaji vezani za Đurđevdan u romskoj zajednici, kako kaže, fokusiraju se na zaštitu porodice, doma i zdravlja. Tako paljenje vatre, ritualno čišćenje doma i priprema posebnih obrednih jela služe kao načini da se oteraju zli duhovi, donese sreća i blagostanje u kuću.

Više na LINKU.