Društvo

Izostala sistemska podrška

FOto: printskrin

FOto: printskrin

Do sada nije postojala sistemska podrška mentalnom zdravlju dece i mladih, što je uticalo na to da se njihovi problemi uvećavaju, a ponekada i da dovedu do tragičnih posledica, poput onih 3. i 4. maja 2023. godine, izjavila je FoNetu psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović, ističući veliki značaj otvaranja Centra za mlade (CEZAM).

Kako je objasnila u serijalu razgovora Stigma, Centar je namenjen deci i mladima, od školskog uzrasta do 30 godina starosti, i pružaće psihosocijalnu podršku i savetovanje svim mladima koji za tim imaju potrebu.

Prema njenim rečima, u Centar se može doći bez knjižice i uputa, a susret sa lekarom je moguće zakazati elektronskom poštom.

S obzirom na to da nije bilo adekvatnog odgovora na potrebe mladih za psihološkom podrškom, Džamonja Ignjatović je primetila da su mnogi mladi imali opciju da se obrate lekarima u privatnoj psihoterapijskoj praksi.

Ona smatra da je to problematično, jer nije svima finansijski dostupno, a i nema zakona o psihoterapiji koji reguliše ko može da se bavi psihoterapijom.

“Mentalno zdravlje dece i mladih je u priličnoj meri zapostavljeno. To pokazuju i broj usluga i broj stručnjaka specijalizovanih za ovu oblast”, rekla je Džamonja Ignjatović.

Prema njenoj oceni, to je veliki problem zato što podrška mladima u razvojnom periodu predstavlja pravu pomoć.

Svi oni koji su kasnije razvili neke ozbiljnije psihijatrijske tegobe od ranije su bili evidentirani sa problemima u ponašanju, koji su mogli da budu sprečeni da se na njih tada adekvatno reagovalo, naglasila je Džamonja Ignjatović.

Većina tegoba koje mladi imaju su razvojne prirode koje se vremenom prevaziđu, ocenila je ona, ali je konstatovala da su odrasli sa mentalnim poremećajima gotovo uvek imali neki problem u detinjstvu i mladosti.