Društvo

Interpolove poternice: Za crvenu svi znaju, a šta znače ostalih šest boja

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Na crvenoj Interpolovoj poternici, odnosno obaveštenju nalaze se 6.802 osobe, a među njima su i 20 državljana Srbije. Osim crvene poternice, koja je najpoznatija, postoji još šest obaveštenja koja objavljuje Interpol. Označena su različitim bojama i omogućavaju zemljama da dele upozorenja i zahteve za informacijama širom sveta.

Interpolova obaveštenja su međunarodni zahtevi za saradnju ili upozorenja koja omogućavaju policiji u zemljama članicama da razmenjuju ključne informacije u vezi sa kriminalom, piše N1.

Mogu se izdati na zahtev Međunarodnih krivičnih tribunala i Međunarodnog krivičnog suda, da se traže osobe koje se traže zbog počinjenja zločina iz njihove nadležnosti, posebno genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. Mogu se izdati i na zahtev Ujedinjenih nacija u vezi sa sprovođenjem sankcija koje je uveo Savet bezbednosti.

Većina obaveštenja je samo za policiju i nije dostupna javnosti. Međutim, obaveštenje se može objaviti na sajtu Interpola ako zemlja molilja želi da upozori javnost ili zatraži njihovu pomoć. Sva posebna obaveštenja Ujedinjenih nacija su javna.

Crveno obaveštenje

Njime se traži lociranje i hapšenje osoba koje se traže radi krivičnog gonjenja ili služenja kazne.

Crveno obaveštenje je zahtev organima za sprovođenje zakona širom sveta da lociraju i privremeno uhapse osobu koja čeka na ekstradiciju, predaju ili slične pravne radnje. Pojedince traži država članica koja je tražila ili međunarodni tribunal. Zemlje članice primenjuju svoje zakone u odlučivanju da li da uhapse osobu.

Većina crvenih obaveštenja je ograničena samo na upotrebu za sprovođenje zakona.

Ona se objavljuju na zahtev zemlje članice i gde može biti potrebna pomoć javnosti da se locira pojedinac ili ako pojedinac predstavljaa pretnju po javnu bezbednost.

Njime se traži pomoć u lociranju nestalih osoba, često maloletnih, ili u identifikaciji osoba koje ne mogu da se identifikuju.

Na žutoj poternici se nalazi 9.574 osoba, od toga šest državljana Srbije.

Plavo obaveštenje

Služi za prikupljanje dodatnih informacija o identitetu, lokaciji ili aktivnostima osobe u vezi sa krivičnom istragom.

Crno obaveštenje

Njime se traže informacije o neidentifikovanim telima.

Zeleno obaveštenje

Predstavlja upozorenje o kriminalnim aktivnostima neke osobe, gde se smatra da predstavlja moguću pretnju po javnu bezbednost.

Narandžasto obaveštenje

Predstavlja upozorenje na događaj, osobu, objekat ili proces koji može biti ozbiljna i neposredna pretnja po javnu bezbednost.

Ljubičasto obaveštenje

Traženje ili pružanje informacija o načinu rada, objektima, uređajima i metodama prikrivanja koje koriste kriminalci.

Postoji i specijalno obaveštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje se izdaje za entitete i pojedince koji su na meti Komiteta za sankcije Saveta bezbednosti UN..