Društvo

Šta pokazuje poslednje uzorkovanje vode u Kostolcu

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Poslednje analize vode, iz vodovodne mreže koju pokriva i vodoizvorišta Lovac i Mlava odnosno tačke iz vodovoda Kostovac, rađene su 30. aprila. U vodi je i dalje prisutan miris.

Direkorka Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović rekla je za Boom 93 da je miris vode, nakon poslednjeg uzorkovanja, nižeg nivoa i intenziteta. ali da je voda u Kostolcu i dalje neispravna

Došlo do izvesnog poboljšanja, ali dok se skroz ne izgubi miris iz uzoraka vodovoda Kostolac, voda  će i dalje biti neispravna, potvrdila je Jovanović. 

Građani vodu iz vodovodne mreže mogu da koriste jedino za kupanje. Voda za piće i pripremu hrane može da se koristi iz cisterni koje je obezbeđuje  JKP “Vodovod i kanalizacija”. Ostali hemijsko-mikrobiološki uzorci su dobri. 

Dalje informacije dobiće se na osnovu novih analiza koje će Zavod uraditi u skladu sa zahtevom Vodovoda Požarevac. 

Podsetimo, štab za vanredne situacije je na osnovu rezultata ispitivanja vode koji uključuju i  hidrobiološke analize sa izvorišta Lovac i mreže vodovoda Kostolac, Stari Kostolac, Petka i Klenovnik utvrdio prisustvo gvožđevito-manganoznih bakterija koje dovode do pojave mirisa u vodi. 

Iako nije poznato da prisustvo i visoka brojnost ovih bakterija može da izazove nepoželjne zdravstvene efekte i bolesti kod ljudi. zbog predostrožnosti, a na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Štab je obavestio građane da se voda ne koristi za piće i pripremanje hrane, već isključivo kao tehnička.

Od četvrtka, 25.aprila od 7 časova, do nedelje 28. aprila u 24 časa, vodovod je izvršio asanaciju i hiperholirasanje vodoizvorišta Lovac i celokupne mreže Kostolca, Petke, Starog Kostolca i Klenovnika.Tretman je rađen dezinfekcionim sredstvima sa produženim dejstvom, te je voda korišćena isključivo za upotrebu toaleta.