Ekonomija

Šta stoji iza još jedne godine uzleta Pro Tenta?

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Kako piše Forbes Srbija, prema podacima iz Godišnjem izveštaja o poslovanju ovog preduzeća, više od 7.600 radnika je u stvari radilo za EPS. 
 
Upravo u ovoj činjenici krije se i objašnjenje zbog čega je polovinom decembra prošle godine resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović doneta odluku tik pred parlamentarne izbore, da se samo radnicima EPS-a i Pro Tenta dodeli decembarski bonus od 20.000 dinara.
 
Pro Tent je osnovan 2003. godine sa idejom da nudi usluge mašinskog i elektro održavanja, a nastao je zapravo izdvajanjem iz EPS-a svih njegovih delova koji se ne bave osnovnom delatnošću u prvom tranzicionom pokušaju restrukturiranja srpske elektroprivrede.
 
Dve godine kasnije osnivačka i vlasnička prava prenose se sa EPS-a i preduzeća TENT na državu, koja je od 2005. vlasnik 100 odsto kapitala Pro Tenta. Prvobitna zamisao da ovo preduzeće izađe na tržište, odnosno da osim EPS-u svoje usluge nudi i drugim kompanijama, nikada, međutim, nije zaživela. Zbog te činjenice, Pro Tent je godinama poslovao loše i neretko knjižio finansijske gubitke.

Delatnost preduzeća je u međuvremenu proširena, pa pruža usluge obezbeđenja, snabdeva hranom radnike EPS-a, ali nudi i usluge od operativnih do pravnih. Sadašnji direktor Slobodan Vujičić u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću iz decembra 2021. godine, piše da je Pro Tent za vreme bivše vlast više puta bio pred gašenje. On je branio tadašnjeg direktora EPS-a Milorada Grčića, navodeći da ne može on biti jedini krivac za krizu u EPS-u, ali ga ističe kao najzaslužnijeg za "očuvanje i napredak Pro Tenta".
 
Forbes Srbija ukazuje na to da Pro Tent, prema podacima iz finansijskih izveštaja, poslednjih godina beleži "turbo uzlet". 
 
Iz najnovijeg finansijskog izveštaja za 2023. godinu, Pro Tent još jednu godinu beleži rast i ukupnih prihoda i profita. Ukupni prihodi povećani su sa 15,3 na 17,7 milijardi dinara dok je neto dobit uvećana sa 120,6 na 147,6 miliona dinara.
 
Kada se uporedi poslovanje ovog preduzeća u poslednjih pet godina, brojevi su neumoljivi. Prihodi su bili 2018. godine 3,2 milijarde dinara da bi 2020. bili 9,9 milijardi, a onda 2021. i 2022. godine po 15,3 milijarde dinara. Uporedo sa tim, preduzeće je beležilo i drastično povećanje neto dobiti, ali i broja zaposlenih.
 
Dobit je sa 52 miliona dinara u 2018. godini, već u narednoj udvostručena, da bi 2020. porasla čak 500 odsto, odnosno na 551 milion dinara. U 2021. godini Pro Tent je ostvario dobit od 116,3 miliona, a naredne 120,6 miliona dinara, što jeste ozbiljan pad u odnosu na 2020, ali je posledica rasta rashoda na zarade, jer se broj zaposlenih povećavao nekoliko puta.
 
Prosečan godišnji broj zaposlenih je rastao sa 2.410 u 2018. na 7.340 u 2022. godini. Pritom, Pro Tent je na kraju pomenute godine, prema Godišnjem izveštaju o poslovanju, imao 8.679 zaposlenih, što je godišnji rast od 38 odsto, piše u Godišnjem izveštaju o poslovanju.
 
Ipak, finansijski izveštaj otkriva jednu drugu brojku. Izdvajanja za troškove zarada, doprinose i ostale lične rashode prošle godine povećani su sa 9,5 milijardi dinara na 12,46 milijardi ili – 31%. Takođe, udeo troškova za zarade u poslovnim prihodima kompanije su na visokih 71%.

Zavaravanje MMF-a?

Da su radnici Pro Tenta ustvari radnici EPS-a koji formalno tamo nisu zaposleni, ali faktički u njemu rade, potvrđuju i dobro upućeni izvori Forbes Srbija navodeći da je najveći broj tih radnika zaista i potreban EPS-u. 
 
Razlog zbog čega se umesto direktnog njihovog zapošljavanja koristi ova "gimnastika" je potreba da se EPS predstavi kao preduzeće koje radi na racionalizaciji broja zaposlenih, odnosno da se udovolji zahtevima MMF-a. Otuda EPS formalno ima oko 19.000 zaposlenih, a suštinski oko 7.000 radnika više, jer je toliko njih angažovano preko Pro Tenta.
 
Izvor Forbes Srbija navodi da je i prethodna ministarka Zorana Mihajlović, ali i prethodno rukovodstvo EPS-a, bila stanovišta da radnici Pro Tenta, zaista neophodni EPS-u, zapravo treba da se zaista i zaposle u ovom preduzeću, a ono da se ugasi. 
 
Tako bi se priznalo faktičko stanje, a pritom radnici Pro Tenta ne bi služili kao glasačka mašinerija obrenovačkog SNS-a, a što se, tvrdi ovaj izvor Forbes Srbija, sada dešava.
 
"Osim udovoljavanja MMF-u i javnosti zbog potrebe da se racionalizuje broj zaposlenih, ima i političkih razloga. Pro Tent je odlična glasačka mašina SNS-a, jer sudbina tih ljudi i njihovih porodica najdirektnije zavisi od odluka koje donosi vlast, odnosno vladajuća stranka, naročito onaj njen deo u Obrenovcu", kaže naš izvor.
 
Celu analizu pročitajte na Forbes Srbija.