Ekonomija

Na svaki evro subvencije u filmsku industriju državi se vrati 4,5 evra

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Vrednost filmske industrije u Srbiji se tokom poslednjih pet godina utrostručila, čemu su značajno doprineli i državni podsticaji za ovaj sektor, piše mesečnik Biznis i Finansije. Na svaki evro podsticaja, u državni budžet se vraćalo 4,57 evra, a od snimanja filmova, serija, reklama i usluga postprodukcije koristi su imale i mnoge druge delatnosti.

„Od 2018. do 2023. godine nominalna vrednost filmske industrije stalno raste. Ona nije smanjena ni tokom pandemije – tada je rast bio na nivou prethodnih godina, a po normalizaciji situacije je ubrzan. Zato je 2023. nominalna vrednost ovog sektora bila tri puta veća nego u 2018. godini“, kaže Igor Kovačević, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

On dodaje da je bruto dodatna vrednost (BDV) filmske industrije u srpskom bruto društvenom proizvodu (BDP) nešto ispod 1 odsto ali da uporno jača.

U studiji pod nazivom „Analiza ekonomskih efekata sektora audiovizuelne produkcije i efikasnosti podsticaja za proizvodnju audiovizuelnih sadržaja u Republici Srbiji za 2020. i 2021. godinu”, Kovačević navodi da je tokom tog perioda na snimanje ovih sadržaja utrošeno 589 dana, dok je prosečan budžet po danu snimanja iznosio 54.607 evra.

Manji deo ovih sredstava čine državni podsticaji, dok ostalo predstavlja ulaganje stranih produkcijskih kuća. Novac se vraćao u budžet kroz direktne prihode koje država obezbeđuje od filmskih subjekata po osnovu poreza i doprinosa na zarade, drugih poreza i taksi, naknada za korišćenje javnih površina itd. Koristi su imale i ostale privredne grane, piše Nova ekonomija.

Primera radi, u pomenute dve godine strane produkcije su ostvarile 14.878 noćenja u Srbiji i doprinele turizmu sa preko 1,25 miliona evra, samo kroz plaćanje smeštaja i boravišnih taksi.

Prema toj analizi, u 2016. godini uz podršku države snimljena su četiri filma i dve serije, a 2021. godine sedam filmova i dve serije.

Vrednost subvencija je rasla znatno dinamičnije, pa je 2016. za filmove izdvojeno 223,14 miliona dinara- a za serije 97,68 miliona dinara.

Podsticaji za filmove su 2021. godine dostigli vrednost od 698 miliona dinara, a za serije čak 464,57 miliona dinara.

Više pročitajte na LINKU.