Društvo

Više od polovine Srba veruje da će korupcija (za)uvek postojati

Foto/ korupcija mito/ Pixabay ilustracija

Foto/ korupcija mito/ Pixabay ilustracija

Više od polovine građana veruje da će korupcija u Srbiji uvek postojati, a samo 4,4 odsto njih smatra da je retko ko od službenika umešan u koruptivna dela, što ukazuje na alarmantno nezadovoljstvo radom institucija, navodi se u izveštaju Centra savremene politike (CSP).

Ovaj izveštaj o proceni korupcije u Srbiji analizirao trenutno stanje antikorupcijskog zakonodavstva, njegovu primenu u praksi, ulogu civilnog društva i međunarodnu saradnju u borbi protiv korupcije u Srbiji, piše Nova ekonomija.

U Srbiji 42,4 odsto građana smatra da će korupcija uvek postojati, ali da se može donekle ograničiti.

S druge strane, 33,1 odsto građana smatra da se korupcija u Srbiji može „značajno smanjiti“, dok svega 8,2 procenata veruje u mogućnost iskorenjivanja korupcije u Srbiji.

Takođe, 11,4 odsto građana smatra da se rasprostranjena korupcija ne može smanjiti.

Prema rezultatima istraživanja, značajan deo stanovništva u Srbiji ima prilično negativno mišljenje o rasprostranjenosti korupcije među službenicima u javnom sektoru.

Približno deset odsto građana smatra da su skoro svi službenici u javnom sektoru uključeni u koruptivne radnje, dok preko 41 odsto smatra da većina njih učestvuje u takvim aktivnostima.

Još više zabrinjava činjenica da manje od pet odsto građana smatra da retko da je neko od službenika umešan u koruptivna dela.

Prema istraživanju, grupe koje se smatraju najkorumpiranijima su sudije, javni tužioci i politički lideri, dok se smatra da je manje korupcije među lekarima, nastavnicima i novinarima.

Kao bitan aspekt ovog izveštaja ističu se preporuke da se ulože efikasniji napori i sprovođenje obećanih reformi od strane državnih institucija, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo javnosti borbom protiv korupcije.

Više pročitajte na LINKU.