Ekonomija

Garantovani dug na kraju marta 1,8 milijardi evra – trećinu čine krediti Srbijagasa

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Ministarstvo finansija objavilo je najsvežije podatke o kretanju javnog duga, u koji spada i garantovani dug koga čine krediti koje su podigla javna preduzeća i lokalne samouprave, a čije vraćanje garantuje država.

Na kraju marta ove godine, prema podacima Uprave za javni dug, ukupan iznos garantovanog duga iznosi 212 milijardi dinara ili 1,8 milijardi evra, a najviši iznos garancija izdat je za Srbijagas – ukupno 635,2 miliona evra, što je nešto više od trećine ukupne sume. Na drugom mestu po visini su garancije date Elektroprivredi Srbije (EPS), i to u iznosu od 544,8 miliona evra, piše Biznis.rs.

U budžetu za 2024. inače stoji da Srbijagas i ove godine može da računa na 230 miliona evra garancija za finansiranje „kapitalnih investicija za razvoj distributivne mreže, uključujući merne stanice kao i rehabilitaciju gasovodnog sistema i jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Republici Srbiji“.

Kada je reč o kreditima koje Srbijagas već otplaćuje, prema podacima iz ovogodišnjeg budžeta, samo ove godine za otplatu rata koje dospevaju na osnovu 25 aktivnih pozajmica, potrebno je obezbediti 177,5 miliona evra – gotovo koliko i za sve kredite koje nam je za infrastrukturne projekte odobrila kineska Export-Import banka. Tome treba dodati i oko 1,1 milijardu dinara, kolika je vrednost dve ovogodišnje rate kredita u domaćoj valuti koje je Srbijagas podigao kod AIK i UniCredit banke.

Srbijagas se uglavnom zadužio kod domaćih banaka, pa osim kod dve pomenute, gde su krediti odobreni u domaćoj valuti, ima devizne kredite kod Banca Intesa, OTP, NLB Komercijalne, Raiffeisen i Banke Poštanske štedionice. Tim novcem Srbijagas finansira projekte poput izgradnje gasovoda do Severne Makedonije, Bugarske i Mađarske i razvoja lokalnih gasovoda, ali i se zaduživao i za likvidnost.

Više pročitajte na LINKU.