Politika

Vučić: I Srbija i EU treba da ostave gordost i aroganciju po strani

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Srbija će ostati na evropskom putu, bilo to popularno ili ne, izjavio je u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić, ukazavši da bi i Beograd i EU trebalo da ostave „gordost i aroganciju“ po strani i da razgovaraju o budućnosti.

Na prijemu povodom Dana Evrope, 9. maja, koji je priredio šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žofre, Vučić je rekao da je orijentacija ka Uniji „nekada manje, a nekada više popularna“ u Srbiji, ali da je to „strateška pozicija koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom“.

„Čestitam Dan Evrope i svima vama i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. Ne bih danas da govorim bilo kakvo ‘ali’, ali verujem da bismo gordost i aroganciju u budućnosti mogli da ostavimo po strani, mi više, vi manje, i da razgovaramo o budućnosti“, kazao je Vučić na prijemu u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Vučić je izrazio nadu da će Srbija dobiti „više dobrih poruka“ iz Brisela, pre svega po pitanju otvaranja klastera u pristupnim pregovorima i napredovanja na evropskom putu.

 „A mi ćemo morati da se potrudimo da ispunimo uslove u pogledu vladavine prava i slobode medija. Nema nikakve sumnje da treba dalje da sprovodimo reforme, u nekim oblastima ne zaostajemo za pojedinim zemljama EU, iako i dalje moramo da se reformišemo“, naveo je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji za ogromnu pomoć u prethodne dve i po decenije, navodeći da mnogi projekti u Srbiji, uključujući neke od najvažnijih, ne bi mogli da budu pokrenuti bez toga.

„Želim nedvosmisleno da kažem ‘veliko hvala’ našim evropskim partnerima za ogromnu podršku i pomoć u prethodnim decenijama, pre svega kroz investicije. Želim da se zahvalim za ogroman novac koji je iz različitih fondova dolazio u ruke građana Srbije kada god su bili ugroženi prirodnim nepogodama. Taj novac nije bio mali i bio je veoma značajan za Srbiju“, kazao je Vučić.

Naveo je da je važno da Srbija nastavi sa sprovođenjem reformi na evropskom putu, izrazivši uverenje da će vlada Miloša Vučevića uložiti „ogromnu energiju u ispunjavanje tih zadataka“.

„Hvala vam na podršci i na mnogo čemu dobrom što ste doneli u Srbiju. Mi vas izuzetno poštujemo i želimo da se približemo Evropskoj uniji što je moguće pre“, kazao je Vučić.

Vučić se obratio i Žofreu, kome je zahvalio na „posvećenosti i napornom radu“.

„Mnogo Vam hvala što ponekad razumete i našu kapricioznost i što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije na njenom evropskom putu“, rekao je Vučić šefu Delegacije EU u Beogradu.

Na prijemu su bili i premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, šef diplomatije Marko Đurić, ministar policije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i drugi državni zvaničnici.

 
Među zvanicama su bili i opozicioni prvaci Zdravko Ponoš, Miroslav Aleksić, Dobrica Veselinović, Pavle Grbović, kao i predstavnici diplomatskog kora, civilnog sektora i medija.