Društvo

Pokret Tvrđava: Građani ne žele izgradnju rafineriju nafte, bila bi pogubna po zdravlje građana

FOTO: R. Momirović / Boom93

FOTO: R. Momirović / Boom93

Gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović izjavila je juče da je potpisan Sporazum o izgradnji rafinerije nafte, koju će u Smederevu graditi kineska kompanija „Čajna Enerdži Internešnl Grup“, a procenjena vrednost investicije je 2,4 milijarde evra.

Pokret Tvrđava reagovao je na ovu vest i uputio saopštenje za javnost. Pokret Tvrđava smatra da Smederevo već pripada gradovima sa trećom, najgorom kategorijom kvaliteta vazduha, koji se definiše kao prekomerno zagađen, te da je industrija jedan od glavnih krivaca za takav vazduh, a zdravlje građana je ugroženo.

“Smatramo da bi u takvim okolnostima izgradnja novog industrijskog kompleksa, koji bi se prostirao na 110 hektara, a u kome bi se prerađivala i proizvodila nafta – bila pogubna po zdravlje građana Smedereva. Zemljište na kome se planira izgradnja rafinerije nafte je uz sam Dunav, pa bi dodatno bila ugrožena i međunarodna reka, a ceo kompleks bi se nalazio na samo dva kilometra od strogog centra Smedereva.”

Prljava industrija nije budućnost kakvu želimo našem gradu, jer već imamo kinesku železaru koja svakodnevno truje građane Smedereva i krši zakone Republike Srbije.

Kao  građanima Smedereva, ne preostaje nam ništa drugo nego da sprečimo planirani projekat rafinerije, jer duboko verujemo da je on poguban po Grad Smederevo i sve njegove stanovnike.

Da bismo to učinili, pozvaćemo građane na građansku neposlušnost i sve druge zakonske vidove borbe, kako bismo sprečili izgradnju nove rafinerije.

 Podsećamo da je 2010. godine već pokušana izgradnja rafinerije nafte u Smederevu, ali je taj projekat odbačen na lokalnom referendumu na kome je protiv izgradnje rafinerije glasalo 72,18% građana, a za svega 27,82%. Građani Smedereva ne žele rafineriju nafte, i to će pokazati u narednom periodu, a lokalnu vlast pozivamo da još jednom razmisli da li želi da se upušta u ovakav projekat, jer će direktno biti odgovorna za sve posledice, navodi Pokret Tvrđava.