Moj grad

Zajedno za ljubav, solidarnost i humanost (VIDEO)

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

U četvrtak, 9.5.2024. godine, „Palanačka gimnazija” i „Književni klub 21” okupili su građane ispred Trga kulture kako bi širili ljubav solidarnost i humanost u Smederevskoj Palanci.

Prema rečima Jelene Đurić, koja je učestvovala u organizaciji ovog programa, u toku ove manifestacije obeleženo je više važnih datuma, kao što su Nedelja Crvenog krsta, Mesec aktivizma i Nedelja solidarnosti. Učenici druge godine „Palanačke gimnazije”  u sklopu predmeta „Jezik, mediji i kultura” obrađivali su temu amaterizam i kreativni aktivizam, te su kroz ovu manifestaciju objedinili svoje talente i na taj način je sklopljen celokupni program. 

„Učenici su imali više zadataka, od kreiranja flajera, obaveštenja u drugim školama, obaveštenja lokalne samouprave, takođe smo pravili i motivacione poruke koje će ukrasiti dvorište naše škole, a isto tako su učestvovali u samom programu. Zajedno smo pokazali da možemo da širimo ljubav, da pokažemo solidarnost i da budemo humani zato što je ova manifestacija posvećena i humanitarnoj pomoći njihovom drugu Nemanji za lečenje i oni su ponosni što su i na taj način pokazali empatiju i pomogli svom drugu da taj period provede što bezbolnije, zato što njegovi drugovi misle na njega, tako da je motivacija bila budi drug i budi human”, izjavila je Đurić za Boom93.

Čitavoj manifestaciji se pridružio i Crveni krst ove opštine, koji je za cilj imao da promoviše sve oblasti koje Crveni krst svakodnevno realizuje, kao što su dobrovoljno davanje krvi, socijalne delatnosti, rad narodnih kuhinja, ali i zdravstveno-preventivne aktivnosti.

Nikola Marković, koji je za Boom93 pričao ispred Crvenog krsta Smederevske Palanke, izjavio je da se u toku Nedelje Crvenog krsta organizovala akcija dobrovoljnog davanja krvi, gde su sakupljene 52 jedinice krvi, na šta je on jako ponosan i zahvaljuje se svima koji su učestvovali u ovoj akciji. Takođe je organizovana i ulična aktivnost kroz kviz pod nazivom „Šta znaš o Crvenom krstu”, gde su učenici „Palanačke gimnazije” i ostali koji su bili prisutni pokazali svoje znanje iz oblasti humanosti.

Piše: Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom 93 iz Smederevske Palanke