Moj grad

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog zlostavljanja devojčice u školi

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih navoda, postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Osnovne škole "Đura Jakšić" u Toponici kod Malog Crnića, zbog direktnog ugrožavanja zdravlja i bezbednosti jedanaestogodišnje devojčice koja već više meseci trpi nasilje vršnjaka, takođe učenika te škole.

Kako je saopšteno, zaštitnik je istovremeno pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Malo Crnjiće, Ministarstva prosvete, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova tražeći da se u roku od 15 dana instutuciji zaštitnika dostave izveštaji o aktivnostima preduzetim u ovom slučaju, piše N1.

Podsetimo, jedanaestogodišnja devojčica iz sela Toponica kod Malog Crnića trpela je fizičko nasilje od svojih vršnjaka od početka školske godine. Majka je slučaj prijavljivala školi, a odgovor je bio da su to „dečja posla“.

Pašalić je u saopštenju naveo da su svi svedoci da su slučajevi poput ovog učestali, ali da je broj sigurno veći nego što to pokazuje statistika i vesti koje se prate sada već na dnevnom nivou.

„Sve ide u prilog tome da je situacija alarmantna i da stvari ne smemo više prepuštati slučaju. Zbog toga ću zatražiti od resornih ministarstava da izvše dopune i izmene postojeće regulative i usklade ih sa realnim stanjem stvari, kako bi se nasilje među decom predupredilo“, rekao je Pašalić.

Prema navodima medija, roditelji su se povodom vršnjačkog nasilja obraćali školi. Isti izvori ukazuju i na to da je tokom lekarskog pregleda devojčice koja je trpela vršnjačko nasilje utvrđeno 28 povreda na njenom telu, navedeno je u saopštenju.