Moj grad

Festival cveća otvoren: Centar grada obojen šarenilom i mirisom (FOTO)

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Na Trgu oslobođenja danas i sutra održava se Festival cveća. Ova manifestacija organizuje se već 16 godina.

Izlagači cveće izlažu na Trgu Oslobođenja, Tabačkoj čaršiji, Lenjinovoj i delu Drinske do ulice 15. oktobra. Građani mogu pogledati i kupiti nešto od sobnog i baštenskog cveća, pčelarske proizvode, domaće rakije i vina i proizvode domaće radinosti.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Festival cveća, manifestacija koja se obeležava 14. godinu zaredom okupio je veliki broj izlagača iz cele Srbije.  Centralne gradske ulice od prepune su ukrasnog cveća, a izlagači u ponudi imaju i začinsko biljke, kaktuse, sadnice. Pored „prateće opreme” u vidu saksija, kadica, raznih držača i drugih rekvizita, na festivalu cveća mogu da se nađu i rukotvorine, proizvodi starih zanata, med, proizvodi od meda, kolači, suveniri, ručno rađeni nakit i mnogo toga drugog.

Direktor Turističke organizacije Grada Požarevca, Vasilije Baldić rekao je da na festivalu cveća ima preko 120 izlagača iz cele zemlje.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Ono što je nama bitno jeste to da izlagači navode da je ovo najveći sajam cveća u zemlji, kako po broju učesnika, tako i po obimu sadnog i saksijskog cveća. Kada vidimo dame i gospodu da su sa zadovoljstvom kupili cveće, to znači da će to cveće krasiti njihove balkone, vrtove ili bašte", naveo je Baldić.

On je dodao da je ova manifestacija samofinansirajuća, što znači da se ne koriste sredstva iz budžeta grada i ovo je jedan dokaz da i na ovaj način mogu da rade.

Na ovogodišnjem sajmu preko 80 odsto izlagača je izložilo saksijsko cveće, 15 odsto su oni koji izlažu rasadnički materijal, odnosno sadnice i perene, a ostalo su izlagači prateće opreme i svega onog što je u duhu ovakve manifestacije.

Veliki broj izlagača na ovogodišnjem sajmu je došao iz Šumadije pre svega iz Kruševca, Kragujevca i okoline, a iz rasadnika "Kuća na brdu" iz Kragujevca kažu da posetiocima sajma nude sezonsko, ali i višegodišnje cveće, preko 20 vrsta.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Najviše se prodaje sezonsko cveće koje je šareno, pre svega vrbene i vinke koje se i najviše traže. Prodaja je već krenula i dobro se prodaje cveće, a očekujemo da tokom ova dva dana prodamo većinu cveća", navode iz ovog rasadnika.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Festival je otvoren u 10 časova, nakon čega je usledio prateći program u kom su učestvovala deca iz vrtića, dok je nedelja 12. maj rezervisana za slobodnu prodaju cveća.

Organizator Festivala cveća je Turistička organizacija Grada Požarevca, a pokrovitelj je Grad Požarevac.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Podsetimo, saobraćaj će u periodu od 11. maja u 2 sata do 12. maja u 20 časova biti obustavljen u ulicama Tabačka čaršija, Trg oslobođenja, Drinska do ulice 15. oktobra i Lenjinova. Saobraćaj će biti preusmeren alternativnim putnim pravcima.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević