Moj grad

Danas počinje obeležavanje 155 godina postojanja Biblioteke „Milutin Srećković”

FOTO: Aleksandar Antonijević

FOTO: Aleksandar Antonijević

Smederevska Palanka ove godine obeležava 155 godina Biblioteke „Milutin Srećković” koja je ujedno i najstarija kulturna ustanova u ovoj opštini. Iako se ovaj jubilej obeležava tokom cele godine, odlučeno je da se manifestacije povodom ovog jubileja održe tokom meseca maja.

Kako saznajemo od Jasminke Milojković, direktorke ove ustanove, program je raznolik i omogućava da svi građani, bez obzira na njihov uzrast, uživaju u njemu.

Već danas, 13. maja, održaće se obrazovna i istaživačka igra pod nazivom „Potraga za knjigom” na Trgu kulture od 15 časova gde će školarci uz pomoć mapa, kartica i vodiča sakupljati bodove u obliku dragulja i zlatnika. Ova igra će se sastojati od 3 ekipe od po 10 učesnika, koji će kombinovati sve svoje veštine kako bi na kraju pronašli izgubljenu knjigu. Svi oni koji su zainteresovani su pozvani da učestvuju ali i da podrže članove, pa i da otkriju koju tajnu krije ova biblioteka.

Nakon ovoga, već 17. maja, održaće se lutkarska predstava takođe na Trgu kulture, pod nazivom „Hrabri tigrić” koju organizuje „Pozorište iz kofera” iz Novog Sada od 11:30 časova. Direktorka je izjavila da postoji dogovor da će se odazvati oko 300 predškolaca i time se zahvalila predškolskim ustanovama na dobroj saradnji. Takođe, iako je ovo organizovan događaj, svi ostali meštani ove opštine, ali i oni koji to nisu, mogu slobodno prisustvovati ovoj predstavi.

21. maja od 18 časova, Milan Jovanović će predstaviti svoju knjigu „Bogorodičine sene”. Knjiga prati put ikone kroz dvadeset vekova, gde  jedan mladi propovednik i lekar Luka paralelno oslikava dva portreta. Jedan portet će ga proslaviti, a drugi će ga dovesti pred sud hrišćanske zajednice.

Krajem meseca, 30. maja od 13 časova, Aleksandra Mihajlović, koja je autorka i za decu i za odrasle, će gostovati u Biblioteci „Milutin Srećković” kako bi predstavila svoj roman „Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem”. Ova knjiga dozvoljava da se učenici koji se prvi put sreću sa epskom tradicijom bolje upoznaju sa njom, te da zajedno sa Sofijom, koja je jedna ptica, nauče nešto više o našoj istoriji. Zamisao je da ovo bude jedna interaktivna radionica, gde će učenici biti u prilici da postavljaju pitanja autorki ove knjige.

Piše: Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom 93 iz Smederevske Palanke
 

FOTO: Aleksandar Antonijević
FOTO: Aleksandar Antonijević