Svet

Erupcija vulkana u Indoneziji, vlasti pripremaju evakuaciju stanovništva

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Vulkan Ibu u Indoneziji je danas eruptirao izbacujući pepeo i tamni dim i do pet kilometara u vis, saopštili su lokalni zvaničnici.

Nakon erupcije u petak, centar je podigao nivo uzbune za vulkansku opasnost sa nivoa 2 na nivo 3, čime se proširuje radijus područja koje treba evakuisati. Lokalne vlasti su pripremile šatore za evakuisane, ali još nije izdat nikakav nalog za izmeštanje stanovništva. Šef Centra za vulkanologiju i smanjenje geoloških opasnosti Hendra Gunavan je rekao da su „vulkanski zemljotresi i dalje jaki, tako da postoji potencijal za buduću erupciju“.

Lokalni zvaničnici su savetovali stanovništvo i turiste da izbegavaju područje oko vulkana Ibu u radijusu od pet kilometara, gde se procenjuje da živi više od 13.000 ljudi.

Vulkan visok 1.325 metara nalazi se na severozapadnoj obali udaljenog ostrva Halmahera u Molučkom arhipelagu u centralnoj Indoneziji.

Indonezija ima 120 aktivnih vulkana i sklona je vulkanskoj aktivnosti jer se nalazi duž „Vatrenog prstena“, serije seizmičkih rasednih linija, u obliku potkovice, oko Tihog okeana.