Društvo

Dr Violeta Novaković: Sterilitet i nada vantelesne oplodnje

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

U svetu gde porodica čini osnovnu jedinicu društva, problemi sa začećem mogu biti veliki izazov za parove. U Srbiji, kao i u celom svetu, brojni parovi suočavaju se sa pitanjima steriliteta. Razgovarali smo sa dr Violetom Novaković, ginekologom Doma zdravlja u Požarevcu, o izazovima steriliteta i mogućnostima koje nudi savremena medicina, posebno vantelesna oplodnja.

Na pitanje o glavnim izazovima sa kojima se parovi suočavaju u Srbiji kada je reč o sterilitetu, dr Novaković ističe da je problem često u odluci da se zajedno suoče sa dijagnozom.

,,Naše pacijentkinje trenutno imaju sve mogućnosti da na primarnom nivou uradimo celokupno ispitivanje steriliteta ženskog partnera", objašnjava doktorka.

Međutim, često se dešava da muški partneri pokazuju neodlučnost u učešću, što dodatno komplikuje situaciju.

,,Ako kod oba partnera ne pronađemo razlog steriliteta (to je po statistikama nekih 10%) gde mi nemamo jasan, opipljiv razlog steriliteta, taj par da uputimo na tercijerni nivo, to znači vantelesna oplodnja. Oni u današnje vreme ako nemaju nijedno dete, znači imaju neograničen broj postupaka do 45. godine'', kaže doktorka. 

Govoreći o uzrocima neplodnosti, doktorka navodi da se u ženskom slučaju često radi o hormonalnim razlozima ili problemima na nivou materice, dok je kod muškaraca čest problem loš kvalitet sperme.

,,Uglavnom su uzroci koncentrisani na nivou materice, dok je problem spermograma kod muškaraca dosta zastupljen", kaže dr Novaković.

Psihički aspekt takođe igra značajnu ulogu.

,,I te kako je ta psihička komponenta važna. Par treba da pozitivno pristupi problemu", ističe doktorka, dodajući da vantelesna oplodnja mnogim parovima predstavlja veliku nadu.

Objašnjavajući proces vantelesne oplodnje, dr Novaković detaljno opisuje korake od pripreme para, preko neophodnih analiza, do odlaska na komisiju koja odobrava postupak.

Navodi da je postupak relativno jednostavan i po njenom mišljenju, nije stresan.

,,Vantelesna oplodnja se ogleda u tome da mi par faktički pripremimo u smislu analiza koje su potrebne da bi par ušao u sam postupak. Žena uradi potrebne analize, muškarac do duše ima mnogo manje analiza. To je spermogram, spermokultura. Par pošaljemo onda na komisiju. Postoji komisija na klinici Narodni front. Takođe postoji komisija u Višegradskoj, klinika za ginekologiju i akušerstvo pri Univerzitetskom kliničkom centru Srbije. Tu nema problema, ne čeka se puno'', objašnjava doktorka. 

Sa pripremljenom kompletnom dokumentacijom, par prođe na komisiju, dobiju jedno rešenje da je postupak dozvoljen paru i onda čekaju poziv.

,,U našem fondu par se izjasni u koju ustanovu želi da radi postupak. Postoji veći broj ustanova. Državnih takođe i privatne klinike su uključene u postupak vantelesnih preko fonda. Kada se par izjasni u koju ustanovu želi, onda se čeka poziv od njih. U suštini to jako brzo ide, možda za nekih mesec dana'', rekla je doktorka. 

Kada je reč o uspešnosti tretmana, doktorka navodi da ona varira i zavisi od mnogih faktora, uključujući i izabrani centar za lečenje.

,,Uspešnost se kreće od 20% do 40% parova koji uspeju u prvom postupku" kaže doktorka. Takođe, ističe da je mentalno i emocionalno zdravlje pacijenata dostupno za psihološku podršku i razgovore sa medicinskim osobljem.

Za kraj, savet dr Novaković parovima koji razmišljaju o početku tretmana je jasan: ,,Ako zaista žele porodicu, treba prihvatiti druga rešenja koja se nude."

Vantelesna oplodnja, kao jedan od ključnih alata u savremenoj reproduktivnoj medicini, predstavlja svetionik nade za mnoge parove koji se suočavaju sa izazovima steriliteta. Vantelesna oplodnja predstavlja ključni alat u borbi protiv steriliteta, pružajući parovima koji se suočavaju s ovim izazovom priliku da ostvare svoje snove o roditeljstvu.