Moj grad

Podrška Vlade Japana unapređenju zdravstvenog sistema u gradu

Foto: Boom93/S.Lisac

Foto: Boom93/S.Lisac

Vlada Japana obezbedila je 77.300 evra Velikoj Plani, kao podršku unapređenju zdravstvenog sistema u Republici Srbiji.

Ceremonija primopredaje donacije za Projekat opremanja Doma zdravlja “dr Milan-Bane Đorđević” u Velikoj Plani novom medicinskom opremom održana je u četvrtak.

„Imamo privilegiju da ugostimo predstavnike ambasade Japana, koji su podržali naš projekat donacijom od 77.300 eura, u vidu medicinske opreme, digitalnog rendgen aparata i savremenog ultrazvučnog aparata. Ova donacija je od ogromnog značaja za nas. Omogućila nam je da unapredimo primarnu zdravstvenu zaštitu. Vaša podrška je pokazala ne samo vašu velikodušnost, već i vašu posvećenost međunarodnoj saradnji i pomaganju zajednicama širom sveta. Ovo je samo početak našeg partnerstva i nadamo se da ćemo nastaviti sarađivati i ostvarivati pozitivne promene zajedno. Još jednom izražavam duboku zahvalnost ambasadi Japana i svima koji su doprineli realizaciji ovog važnog projekta“, rekao je Strahinja Pavešković predsednik Opštine Velika Plana.

Ceremoniji su prisutvovali, Tetsuya Tsubota savetnik u Ambasadi Japana u Republici Srbiji i dr Mirsad Đerlek ispred Ministarstva zdravlja u Republici Srbiji, a domaćini su bili Strahinja Pavešković predsednik Opštine Velika Plana i dr Slađana Janković vd direktora Doma zdravlja „dr Milan – Bane Đorđević” u Velikoj Plani.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da posetim Veliku Planu povodom donacije Vlade Japana za Dom zdravlja Velika Plana. Želeo bih da se zahvalim svima vama na prisustvu. Vlada Japana je donirala medicinsku opremu Domu zdravlja Velika Plana, u vidu rendgen i ultrazvučnog aparata, u vrednosti od 77.300 evra. Upravo sam imao sam priliku da obiđem Dom zdravlja Velika Plana i da se uverim da se naša oprema uspešno koristi i da se njenom nabavkom značajno podigao nivo medicinskih usluga koje se pružaju u okviru doma zdravlja. Čuo sam da je pre naše donacije Dom zdravlja posedovao zastareli rendgen aparat, koji se često kvario i nije bio bezbedan po pacijente. Drago mi je da je Vlada Japana prepoznala urgentnu potrebu za novim rendgen aparatom, pogotovo tada, u trenucima krize pandemije COVID 19 virusa. Isto tako, čuo sam da novo donirani ultrazvuk ima napredne i poboljšane funkcije u odnosu na stari, stoga sam uveren da lekari radiolozi sada mogu da daju precizniju dijagnozu za svoje pacijente. Da zaključim, kao pravi prijatelj, Vlada Japana će i ubuduće podržavati razvoj lokalnih opština u Srbiji, sa fokusom na obezbeđenje osnovnih potreba stanovništva, u okviru POPOS programa. Ovo je bila prva donacija Vlade Japana opštini Velika Plana ali se iskreno nadam da će prijateljstvo između vaše opštine i Japana tokom vremena samo jačati“, rekao je Tsubota.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine iznosi preko 16 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 511 miliona evra.