Društvo

Pokret “Tvrđava”: Građani Radinca su zabrinuti za svoje zdravlje

Foto: Pokret Tvrđava Smederevo

Foto: Pokret Tvrđava Smederevo

Građani Radinca su zabrinuti za svoje zdravlje, jer je ovo smederevsko naselje od jutros kompletno prekriveno masnom crnom prašinom koja se emituje iz Železare Smederevo. Građanima su prekriveni usevi, krovovi kuća, automobili.

Crna prašina u Radincu nije nova pojava, ali je ona intenzivirana usled nedavnog pokretanja druge visoke peći u smederevskoj železari, čime je proizvodnja povećana do nivoa koji zastarela i neodržavana tehnologija ne može da podnese. Posledica toga je emitovanje prašine koja se neretko može videti da nadire u oblacima. Po svedočenju meštana, noćašnji akcident je bio najizraženiji do sada. Podsećamo da je po najnovijem izveštaju o kvalitetu vazduha, merna stanica ”Radinac” na prvom mestu u Srbiji po prekoračenju PM10 čestica, sa 148 dana prekoračenja u 2020. godini. Pokret Tvrđava je danas podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor Republičkom ekološkom inspektoru, od koga zahtevamo da momentalno deluje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.
Važno je napomenuti, da je Pokret Tvrđava angažovao akreditovanu labaratoriju koja je pre 2 nedelje uradila analizu sporne prašine iz Radinca. Nakon što su rezultati očitani i urađena analiza rezultata, Pokret Tvrđava će u petak, 22. oktobra, u 12h, u svojim prostorijama u Smederevu održati konferenciju za novinare, na kojoj će prvi put biti prezentovani rezultati analizirane prašine. Utvrđeno je prekoračenje niza teških metala koji su kancerogeni. Takođe, uz rezultate analize, biće prezentovani i podaci o broju malignih oboljenja u Smederevu do kojih smo došli, a koji pokazuju rapidan rast.
Snimak zagađenja možete pogledati OVDE.