Društvo

Dr Tufegdžić o rastu malignih melanoma, značaju prevencije i ranog otkrivanja

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Na Svetski dan borbe protiv malignih melanoma, koji se obeležava s ciljem podizanja svesti o jednom od najagresivnijih oblika raka kože, osvrćemo se na značaj prevencije i pravovremenog otkrivanja ovog opasnog oboljenja. Maligni melanom nastaje malignom transformacijom melanocita, pigmentisanih ćelija koje daju boju koži. Ovaj tip tumora karakteriše visok stepen agresivnosti i brzo širenje, što ga čini izuzetno opasnim.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut" ukazuju na rastući broj slučajeva malignih melanoma u Srbiji, sa oko šesto novoobolelih godišnje, od kojih trećina završava smrtnim ishodom. Ovi podaci ukazuju na važnost edukacije o faktorima rizika i pravilnom ponašanju na suncu, kao što je izbegavanje izlaganja suncu između 10 i 16 sati i korišćenje visokih zaštitnih faktora.

O ovoj temi razgovarali smo sa dr Goranom Tufegdžićem, dermatovenerologom u Opštoj bolnici u Požarevcu, koji ističe važnost samopregleda i praćenja promena na koži.

,,Posebnu pažnju treba obratiti na mladeže koji menjaju boju ili oblik, imaju nepravilne ivice ili povećavaju svoju veličinu, treba obratiti pažnju na mladeže koji imaju tu crnu neku nijansu, braon nijansu, veličinu i brojnost. Tu dosta utiče i genetika, taj nasledni potencijal. Postoje više faktora koji utiču da se razvije maligni melanom. Prvenstveno, izlaganje suncu. Za sunčanje treba poštovati one protokole. Rano otkrivanje ovih promena ključno je za uspešno lečenje, koje je uglavnom hirurško" objašnjava dr Tufegdžić.

Dodaje da je upotreba solarijuma izrazito nepravilno, jer povećava rizik od razvoja kožnih oboljenja.

Doktor navodi da postoji neko istraživanje koje kaže da dete do dvanaeste godine ne treba se nikako izlagati suncu, zato što to kasnije ima neke posledice, koje mogu da naprave problem sa tim mladežima.

Dr Tufegdžić objašnjava da se često govori o problemima povređivanja mladeža, ali on tvrdi da to nije naučno dokazano.

Pored prevencije, dr Tufegdžić naglašava važnost rane dijagnostike

,,Kada se primete nepravilnosti na mladežu, odmah treba kontaktirati dermatologa. Uz pomoć dermatoskopa moguće je precizno pregledati promene i brzo reagovati ako je to potrebno."

U Srbiji, otprilike, šesto je novootkrivenih malignih melanoma, sa trećinom smrtnih ishoda. Dr navodi da je to u stalnom porastu, s tim što je u Australiji, gde ima najviše sunca, povećana incidenca.

Kada je reč o slučajevima oboljevanja u Požarevcu, dr Tufegdžić ističe da su slučajevi melanoma u porastu, što je trend koji prati i globalna statistika. 

,,Kod nas to je negde otprilike, pet na sto hiljada stanovnika. Dakle, petoro ljudi oboli'', kaže dr Tufegdžić.

 Doktora smo upitali kako da se pravilno sačuva koža kada se dugo izlaže na suncu. 

,,Sada na tržištu postoji širok spektar tih preparata. Uglavnom koristiti faktore 50+. Naravno, ko baš ima velike probleme ili kome su mladeži na glavi trebalo bi upotrebljavato zaštitne kape, naočare. Postoje i flasteri koji se lepe preko mladeža, postojei stikeri koji oblažu te mladeže''

To sve zavisi od tipa kože. Dr navodi ako je bela koža tipa 1 i 2, to znači da ne može čovek da pocrni i on mora mnogo više da se čuva.

,,Svako od nas nosi odgovornost za svoje zdravlje. Redovni samopregledi, adekvatna zaštita od sunca i izbegavanje solarijuma su koraci kojima se može znatno smanjiti rizik od malignog melanoma" zaključuje dr Tufegdžić, naglašavajući da zdravlje kože nije samo estetsko pitanje, već pitanje života.

Nema pouzdanog leka za melanom. U većini slučajeva, sve što hirurg može učiniti je da se kancerogeno tkivo ukloni iz tela tako što se uklanjaju maligni mladeži, koža koja okružuje maligni mladež, kao i obližnji limfni čvorovi ako se rak širi.

Maligni melanom kože ne reaguje dobro na hemoterapiju, a efekti tretmana lekova su prilično ograničeni. Kada se melanom širi na druge delove tela, očekivane prognoze za predviđene preostale godine života mogu brzo da se smanje, pa je izuzetno važno rano hirurško lečenje.

Današnji dan nas podseća da je borba protiv malignih melanoma stalna i da svako od nas može doprineti toj borbi, bilo kroz ličnu prevenciju ili podizanjem svesti u svojoj zajednici.