Kultura

Čerkez: Nadam se da će moje slike da podsete ljude da više čuvaju stare zgrade i građevine (VIDEO+FOTO)

U galeriji “Obojena svetlost” Centra za kulturu otvorena je izložba “crteža starog Požarevca slikara Božidara Čerkeza. Posetioci su imali priliku da vide slike umetnika koji stvara godinama, i koji kroz svoj rad oživljava istoriju i čuva uspomene na Požarevac iz nekog drugog vremena.

Likovni umetnik Božidar Čerkez kaže da ga slikanje smiruje, da mu ne pruža samo kreativni izlaz već i duboko lično zadovoljstvo.

"Kada završim sliku, vidim da nešto ostaje iza mene, neka uspomena. Da li će neko to da vidi meni nije toliko bitno, koliko da meni prođe dan u tome. Radim ono što volim. Čovek najbolje radi ono što voli, tako da meni slikanje mnogo znači."

Njegova  posvećenost očuvanju uspomena kroz umetnost, posebno izražavanje gradova i znamenitosti, ima veliku vrednost.

"Dok su deca bila mala, prodavao sam slike na moru u Herceg-Novom. Prodavao sam slike starog Beograda,  stare gradove Budvu, Herceg-Novi,  Kotor.  Za Požarevac sam posebno  imao veliku potražnju ranijih godina. Sad ljudi i zbog finansija,  malo manje mi se traže slike Požarevca, ali kažem meni nije to primarni cilj. Radim ne samo ove slike starog Požarevca, radim maske, precrtavam ove velike majstore i tu se mnogo uči, tako da je moj život ispunjen."

Što se tiče vremena potrebnog za izradu slike, jasno je da svaki komad zahteva različitu količinu vremena i posvećenosti. 

"Pa zavisi od težine slike. Ako je teža slika 2-3 sata sigurno, a nekada i više, zavisi koliko ima objekata na slici. Inače ima slika koje su većeg formata, pa se radi po 5-6 časova. Imam ogromnu literaturu o svakom živom slikaru, starim slikarima, od Van Gogha, Degaa, do Monea, Manea.  Sve živo imam, knjiga milion. To mi mnogo znači. I ćerka mi kupi gde god ode, neku knjigu o nekom slikaru, tako da popunim svoju biblioteku." 

Zanimljivo je kako ste spojili strast prema umetnosti i očuvanje kulturne baštine, što je posebno važno u današnje vreme kada mnoge stare građevine nestaju. Vaš rad može služiti kao podsetnik na važnost očuvanja naše prošlosti za buduće generacije.

"Tačno, i da mladi vide kako je nekad bilo, a stari da se podsete stvarno kako je nekad bilo kad su oni bili mlađi. Meni je žao, svake srušene stare kuće, pogotovo ta Tabačnica, trebalo je sačuvati kao što je Valjevo sačuvalo Tešnjar, kao što je Sarajevo sačuvalo Baščaršiju. Snimaju se sad filmovi u Valjevu, sve serije moguće, zato što ima ambijent. Nažalost mi smo srušili sve."

"Nadam se da će ove moje slike da podsete neke ljude, da više čuvaju stare zgrade i građevine, objekte koje nešto znače."

Izložbu slika starog Požarevca, Božidara Čerkeza možete pogledati u galeriji "Obojena svetlost" u Centru za kulturu Požarevac do 24. maja. 

 

Caption

 

Caption
Caption