Zanimljivosti

Značaj roda za ekosistem: Za sat vremena pojedu 44 sitna glodara

FOTO: N. Stojićević

FOTO: N. Stojićević

Rode su značajne za ekosistem, jer se hrane insektima i sitnim glodarima, rekla je FoNetu predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Danica Veljković, i pozvala se na istraživanja po kojima jedna roda u roku od sat vremena može da pojede 44 sitna glodara.

Kako je objasnila, to je veoma značajno, jer se rode sve češće nalaze na njivama i obradnim površinama.

Uprkos povoljnom uticaju na poljoprivredu, rode su učestalo suočene sa posledicama upotrebe pesticida i rodenticida, jer to smanjuje populaciju insekata i sitnih glodara, koji su njihova osnovna hrana, kazala je Veljković.

Usled upotrebe tih sredstava, hrana može biti zatrovana, objasnila je ona i naglasila da bele rode u poslednje vreme, umesto visokih stabala, sve češće za stanište biraju strukture koje je napravio čovek, kao što su dimnjaci kuća, stubovi za dalekovode ili električni stubovi.

Nekada rode biraju i napuštene građevine ili strukture, dodala je Veljković i precizirala da one pažljivo biraju lokacije za gnezdo, koje može biti težine i do jedne tone.

Velika opasnost po rode su strujni udari, jer se često gnezde na električnim stubovima, rekla je ona i naglasila da je zato važno da se gnezda dobro obezbede i zaklone rizični delovi.

Iako se priča o tome da roda u Srbiji manjka, Veljković je podsetila da je 2015. godine u Srbiji selo Taraš dobilo zvanje Evropskog sela roda.

Ona je rekla na to je u toku osmi popis belih roda, koji je veoma značajan, jer pruža uvid u način života roda u Srbiji.

Prema njenim rečima, popis roda pruža informacije o tome koja staništa rode biraju, od čega prave gnezda, koliko dugo žive i čime se hrane.

Građani na terenu prvi put, uz pomoć aplikacije, mogu uneti podatke o tome gde se u njihovom kraju gnezde rode.

“Ukoliko je ljudima ovaj vid popisa težak ili nisu toliko, da kažem, sa telefonima vešti, mogu poslati podatke na imejl adresu [email protected], gde će koleginica koja je koordinatorka projekta podatke dodatno ubaciti i obraditi”, objasnila je Veljković.