Politika

Varhelji: Naredne godine ključne za kompletiranje reformi za pristupanje Srbije EU

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji je danas, na kraju trodnevne posete Srbiji, ukazao da su "naredne godine ključne za kompletiranje reformi za pristupanje (Srbije) EU".

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da mu je drago što je čuo da je „Skupština Srbije spremna da brzo radi na ključnim reformama“ i da Plan rasta EU za Zapadni Balkan pomaže da se ubrza taj proces.

Varheji je ocenio da je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, s kojom je danas razgovarao u Beogradu, omogućila „međustranački dijalog u izbornom okviru“ i podsetio da je „cilj otvaranje Klastera 3 i podsticanje posvećenosti Skupštine sprovođenju reformi EU, među kojima je i slobodu medija“.

Ocenio je i da su bili „konstruktivni sastanci s vladajućom koalicijom i predstavnicima Skupštine Srbije“.

Kabinet predsednice Skupštine je saopštio da je ona na sastanku s Varheljijem izjavila da će se „i tokom ovog mandata zalagati za jačanje institucija i demokratskih principa u Srbiji“.

„Nastavićemo da radimo na reformama i posvetićemo najveću moguću pažnju usaglašavanju nacionalne regulative sa evropskim zakonima“,  rekla je Brnabić koja je istakla da je punopravno članstvo u EU strateški prioritet Srbije i da će raditi na unapređenju parlamentarne saradnju u regionu.

Varhelji je tokom posete razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije Milošem Vučevićem, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, Markom Đurićem i Ivicom Dačićem, posetio gradilište Palate pravde u Novom Sadu, bio na otvaranju „Intermodalnog terminala“ u Batajnici, kod Beograda.

Tokom posete Varheljija u Vladi Srbije je potpisan sporazum po kojem će EU pokloniti deset miliona evra za drugu fazu programa „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji“. To će omogućiti da toplane u nekoliko gradova pređu na korišćenje biomase kao goriva što će doneti sigurno snabdevanje i zdraviju životnu sredinu.

Varhelji razgovarao i sa predstavnicima opozicionih stranaka

Varhelji je kazao i da je u Beogradu imao produktivan sastanak sa predstavnicima srpskih opozicionih stranaka.

Varhelji je na društvenoj mreži Iks napisao da je sa predstavnicima opozicije u Parlamentu razgovarao o napretku u pristupanju Srbije u EU, slobodi medija, vladavini zakona i izborima i Planu rasta.

„Srbija je najveći korisnik Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan (EIP) i Plana rasta. Donosimo važne ekonomske koristi povezane sa reformama vladavine prava“, napisao je on.

Komesar, koji danas završava trodnevnu posetu Srbiji, se ranije danas sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

„Čestitao sam Brnabić na njenom imenovanju i zahvalio joj se na omogućavanju međustranačkog dijaloga u izbornom okviru“, napisao je Komesar.