Svet

Ranjen slovački premijer Robert Fico

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Slovački premijer Robert Fico je ranjen u napadu vatrenim oružjem u gradu Handlova, 150 kilometara severoistočno od glavnog grada Bratislave, javila je televizijska stanica TA3.

Priveden je osumnjičeni za napad na premijera koji je doputovao u taj grad gde se održavao sastanak vlade - navodi se u saopštenju.

Zamenik predsednika parlamenta Luboš Blaha je sednicu parlamenta odložio do daljnjeg, javila je slovačka novinska agencija TASR.

Napad se dogodio ispred mesnog Doma kulture, gde je Fico došao da se sastane sa pristalicama.

Policija identifikovala napadača na Fica

Policija je identifikovala 71-godišnji J.C. iz Levica koji je iz pištolja, koji je legalno posedovaio, pucao na premijera Slovačke Roberta Fica koji je kolima prevezen u bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u Banjsku Bistricu i čije je zdravstveno stanje kritično.

Npadača je policija privela odmah nakon napada a slovački mediji izveštavaju da je uzviknuo "Robo, dođi ovamo!" pre nego što je pucao na Fica, koji je prišao građanima posle sednice vlade u gradu Handlovi, 150 kilometara od Bratislave.

Muškarca je policija uhapsila odmah nakon napada koji je premijeru doviknuo a Fico mu je prišao da se rukuje, slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.

Lider slovačke levice imenovan je krajem oktobra 2023. godine za premijera Slovačke po četvrti put, nakon što je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao uvođenje sankcije Rusiji.

Optužujući liberalnu predsednicu Žužanu Čaputovu za "liberalni fašizam", uspeo je da ubedi građane da su migracije i prava LGBT+ populacije veća pretnja po Slovačku nego masovna korupcija, zbog koje se morao povući 2018, i sentiment za Putinov režim.

Fico se takođe izjasnio kao protivnik političkog liberalizma, nevladinih organizacija i prava transrodnih osoba. On je pohvalio lidera susedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje.Sa druge strane, uprkos strepnji Brisela i Vašingtona, Fico je u više navrata govorio da nema nameru da zemlju od 5,5 miliona ljudi izvlači iz EU ili NATO saveza koji predvode SAD.