Hronika

Policija podnela prijavu protiv dvojice učenika osnovne škole zbog silovanja učenice, tužilaštvo odbacilo prijavu zbog krivične neodgovornosti

Boom93/N.Stojićević

Boom93/N.Stojićević

Masovno ubistvo u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ostalo je bez krivične odgovornosti počinioca. Kosta Kecmanović nije i neće odgovarati za zločin jer 3. maja 2023. nije imao punih 14 godina i nije krivično odgovoran. Vlast je, posle zločina predlagala da se granica za krivičnu odgovornost spusti na 12 godina života, ali je sve ostalo samo na rečima. Godinu dana kasnije, ponovo sumnje u ozbiljno krivično delo u osnovnoj školi i ponovo bez krivične istrage i krivične odgovornosti jer su osumnjičeni počinioci mlađi od 14 godina. Žrtva je 11- godišnja devojčica, i prema prijavi policije, žrtva je silovanja.

Protiv dvojice učenika Osnovne škole Đura Jakšić u Toponici kod Požarevca policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su silovali 11- godišnje učenice petog razreda. 

Silovanje se, prema prijavi koju je podnela policija iz Malog Crnića dogodilo u školi, ali je ceo slučaj, i ovog puta ostao i bez krivične istrage i bez krivične odgovornosti jer su osumnjičeni počinioci mlađi od 14 godina. 

Kako je za Insajder potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu, policija iz Malog Crnića je krivičnu prijavu zbog silovanja podnela 17. aprila. Šest dana kasnije, tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu uz obrazloženje da su dvojica učenika, protiv kojih je podneta prijava, mlađi od 14 godina i samim tim - krivično neodgovorni.

Ceo slučaj se istog dana prebacio u nadležnost Centra za socijalni rad u Malom Crniću, ali samo sa nalogom da se deluje korektivnno i preventivno. Zakon jedino to i predviđa - a istragu o tome šta se zaista desilo, ne vodi niko.

A o tome šta se desilo, javnost je prvi obavestio otac žrtve. On je za medije tvrdio da je njegova ćerka mesecima trpela zlostavljanje grupe vršnjaka i da je sve kulminiralo 28. marta kada je fizički i seksualno zlostavljana i to na času fizičkog vaspitanja. Otac tvrdi i da su počinioci snimili napastvovanje, da im je taj snimak pet dana kasnije pokazala direktorka škole, ali da je porodica ta koja je prva prijavila slučaj policiji.

Rukovodstvo škole Đura Jakšić u Toponici ceo slučaj okarakterisalo je kao incident. U odgovoru na pitanja Insajdera, rukovodstvo škole navodi da su odmah po saznanju saznanju o incidentu i sumnji na nasilje preduzeli sve mere predviđene Pravilnikom, odnosno da su obavestili roditelja učenika koji su akteri incidenta, policiju, Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove i Ministarstvo prosvete. Tvrde i da su preduzeli konkretne mere: 

„Izrečene su vaspitno-disciplinske mere učenicima za koje je utvrđena odgovornost zbog učinjene povrede zabrane i teže povrede obaveza učenika, pojačan je vaspitni rad sa njima i određene mere društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada. Za učenicu koja je trpela nasilje sačinjen je plan zaštite i utvrđene mere podrške“, navodi rukovodstvo škole u dopisu Insajderu. 

U školi navode i da su u toku disciplinski postupci radi utvrđivanja odgovornosti zaposlenih.

U slučaj se, u međuvremenu, na sopstvenu inicijativu uključio zaštitnik građana. Advokat Miodrag Tadić, koji zastupna porodicu 11-godišnje devojčice za Insajder kaže da će oglasiti nakon što istekne rok od 15 dana koji je zaštitnik građana dao  nadležnim institucijama da pošalju sve neophodne odgovore.