Moj grad

Privedeni zbog sumnje da su čoveka strpali u gepek da bi iznudili novac

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Po nalogu dežurnog javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani, policijski službenici PS Smederevska Palanka sproveli su akciju u kojoj su privedena trojica osumnjičenih za krivična dela iznude u pokušaju i protivpravnog lišenja slobode.

Osumnjičeni su I.J. iz Azanje (rođen 1984. godine), L.V. iz Smederevske Palanke (rođen 2001. godine) i S.V. iz Smederevske Palanke (rođen 1995. godine). Prema navodima krivične prijave, navedeni su 12. maja 2024. godine oko 00:10 časova došli putničkim motornim vozilom do kuće oštećenog D.G. iz Smederevske Palanke (rođen 1989. godine).

Korišćenjem fizičke sile i prinude, osumnjičeni su pokušali da iznude novac od oštećenog na terasi njegove porodične kuće, kao naknadu štete koju je navodno načinio u ugostiteljskom objektu jednog od osumnjičenih. Nakon toga, oštećenog su prinudili da uđe u prtljažnik njihovog vozila i vozili ga po gradu, preteći mu ubistvom ukoliko im ne isplati novac. Kada je oštećeni pristao da plati, odveli su ga nazad do kuće gde su ih sačekali policijski službenici i lišili slobode.

Na osnovu predloga postupajućeg javnog tužioca, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Velikoj Plani odredila je pritvor za I.J. i L.V. zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi mogli ometati postupak uticajem na oštećenog i svedoke. Za osumnjičenog S.V. predložena je mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenim i svedocima.

Tužilaštvo će u nastavku postupka ispitati oštećenog i svedoke, kao i sprovesti druge dokazne radnje u cilju donošenja zakonite javnotužilačke odluke.