Zanimljivosti

Rođendan jednog od najboljih albuma svih vremena

"The Beach Boys - Pet Sounds" je jedan od najuticajnijih i najcenjenijih albuma u istoriji popularne muzike. Objavljen je 16. maja 1966. godine, i često se smatra jednim od najvažnijih albuma svih vremena zbog svog inovativnog pristupa muzičkoj produkciji i kompoziciji.

"Pet Sounds" je odmah po izlasku dobio pohvale, kritike i smatra se remek-delom. Iako nije odmah postigao komercijalni uspeh u SAD-u kao neki prethodni albumi grupe, stekao je kultni status i priznat je kao jedno od najvećih dostignuća u popularnoj muzici. Mnogi muzičari, uključujući The Beatles, priznali su uticaj "Pet Sounds" na njihovu muziku. Paul McCartney je izjavio da je album bio glavni izvor inspiracije za "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

Album je poznat po svojoj složenoj produkciji i eksperimentisanju sa različitim zvucima i instrumentima. Brian Wilson je koristio neobične instrumente poput klavira, zvona, flaute, i čak lajanja, te drugih zvukova iz prirode stvarajući bogate i složene zvučne pejzaže. I upravo zbog toga "Pet Sounds" je kreativno remek delo koje savršeno oslikava viziju Brian Wilsona u aranžiranju, produkciji i pisanju pesama, koji je bio inspirisan albumom The Beatlesa "Rubber Soul".

Pesme na albumu istražuju teme ljubavi, gubitka, samosvesti i emocionalne ranjivosti. Ovo je bio značajan odmak od dotadašnjih hitova The Beach Boysa, koji su uglavnom slavili bezbrižni surferski život i zabavu. Od neverovatne "Wouldn't It Be Nice" koja otvara album sa optimističnim pogledom na ljubav i zajedništvo do maestralne "God Only Knows" koja se smatra jednom od najboljih ljubavnih pesama ikada napisanih, poznata po svojoj emocionalnoj dubini i složenim harmonijama, svakako je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih pesama grupe The Beach Boys, komponovana od strane Brian Wilsona, tekst je napisao Tony Asher, a glavni vokal pripada Carl Wilsonu, Brajanovom mlađem bratu. Pesma se ističe svojim orkestralnim aranžmanom, koristeći instrumente poput klavira, flaute, klarineta, harfe i violončela, Brian Wilson je eksperimentisao sa zvukovima kako bi stvorio sofisticiranu i emotivnu atmosferu, koja je savršena po svojoj originalnosti, svežini i složenim i bogatim vokalnim harmonijama. Ova jednostavna i iskrena izjava ljubavi, uz pratnju prelepih melodija, stvorila je jedan od najemotivnijih trenutaka u popularnoj muzici.

"Pet Sounds" je jedan od najvažnijih albuma u istoriji popularne muzike, cenjen zbog svoje inovativne produkcije, emotivnih tekstova i složenih aranžmana. Ostaje trajno nasleđe The Beach Boysa i Briana Wilsona kao jednog od najgenijalnijih umova u muzici. Zbog svega navedenog album je često na vrhu lista najboljih albuma svih vremena, a njegov uticaj se oseća u mnogim muzičkim žanrovima. "Pet Sounds" je uvršten u Grammy Hall of Fame i zbog svoje kulturne, istorijske i estetske važnosti.

Snimanje albuma "Pet Sounds" od The Beach Boysa je jedno od najpoznatijih poglavlja u istoriji popularne muzike zbog svoje inovativnosti i produkcijske složenosti. Proces snimanja, vođen kreativnom vizijom Briana Wilsona, bio je veoma detaljan i eksperimentalan bio je inspirisan albumom "Rubber Soul" od The Beatlesa i želeo je da stvori album koji bi bio kohezivan i umetnički značajan. Njegova želja bila je da "Pet Sounds" bude album sa dubokim emocionalnim i muzičkim sadržajem.

Snimanje je započelo u januaru 1966. godine i trajalo je nekoliko meseci. Glavni studiji korišćeni za snimanje bili su Western Recorders, Gold Star Studios i Sunset Sound Recorders u Los Anđelesu. Brian Wilson je ekeperimentisao kako bi složio različite zvukove i instrumente.  Za potrebe snimanja angažovana je elitna grupa session muzičara, poznatiji kao The Wrecking Crew, koji su svirali mnoge od instrumentalnih delova na albumu. Ovi muzičari su bili ključni za realizaciju Wilsonove muzičke vizije zbog svoje virtuoze i fleksibilnosti. Članovi The Beach Boysa, posebno Carl i Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine i Bruce Johnston, snimali su vokale nakon što su instrumentalni delovi bili završeni. Brian je pažljivo režirao vokalne harmonije, često zahtevao više proba kako bi postigao savršen zvuk.

The Beach Boys – Pet Sounds – spisak pesama:

1. Wouldn't It Be Nice - 2:33

2. You Still Believe in Me - 2:30

3. That's Not Me - 2:27

4. Don't Talk (Put Your Head on My Shoulder) - 2:51

5. I'm Waiting for the Day - 3:03

6. Let's Go Away for Awhile (instrumental) - 2:18

7. Sloop John B (tradicionalna pesma, adaptacija Brian Wilson) - 2:57

8. God Only Knows - 2:54

9. I Know There's an Answer - 3:10 (prvobitno naslovljena "Hang On to Your Ego")

10. Here Today - 2:52

11. I Just Wasn't Made for These Times - 3:21

12. Pet Sounds** (instrumental) - 2:20

13. Caroline, No - 2:52

 

Iako album u početku nije postigao komercijalni uspeh u SAD-u, brzo je postao kritički priznat i inspirisao mnoge muzičare. Njegov inovativan pristup produkciji i emotivna dubina učinili su ga jednim od najcenjenijih albuma svih vremena. "Pet Sounds" je postao prekretnica u muzičkoj industriji, pokazavši kako pop muzika može biti kompleksna, sofisticirana i umetnički značajna. Brian Wilsonova posvećenost detaljima i hrabrost da eksperimentiše stvorili su album koji je ostao bezvremenski klasik, a njegov doprinos muzici i inovativan pristup produkciji ostavili su trajan uticaj na brojne generacije umetnika i slušalaca.

Brian Wilson je tokom svoje karijere imao ozbiljne probleme sa mentalnim zdravljem, uključujući depresiju i simptome šizofrenije. Njegova borba sa mentalnim bolestima uticala je na njegov rad i život, ali je, uprkos tim izazovima, nastavio da stvara muziku. Brian Wilson je započeo solo karijeru tokom 1980-ih, a njegov prvi solo album "Brian Wilson" objavljen je 1988. godine. Nastavio je da snima i nastupa, često izvodeći pesme sa "Pet Sounds" i drugih albuma The Beach Boysa. Wilson je primio brojne nagrade i priznanja za svoj doprinos muzici, uključujući Grammy nagradu za životno delo i brojne druge počasti.

Njegov život i karijera dokumentovani su u brojnim filmovima i knjigama, uključujući biografski film "Love & Mercy" iz 2014. godine, koji prikazuje njegove borbe sa mentalnim zdravljem i stvaranje "Pet Sounds."

The Beach Boys i Brian Wilson ostaju ikone muzike, prepoznatljivi po svom jedinstvenom muzičkom talentu, inovacijama u produkciji i neprocenjivom doprinosu istoriji popularne muzike.

Rolling Stone magazin je 2003. godine stavio "Pet Sounds" na drugo mesto na svojoj listi "500 najboljih albuma svih vremena". U kasnijim ažuriranjima liste, album je zadržao svoju visoku poziciju, često se rangirajući se u top tri. Britanski muzički magazin NME je takođe visoko ocenio "Pet Sounds", stavljajući ga na šesto mesto na svojoj listi "500 najboljih albuma svih vremena" objavljenoj 2013. godine. Magazin Mojo je album rangirao na četvrto mesto na svojoj listi "100 najboljih albuma svih vremena", dok je  Guardian 1997. godine stavio "Pet Sounds" na treće mesto na svojoj listi "100 najboljih albuma".