Društvo

„Ne možemo da čekamo i da brojimo ubijene žene“: Ponovo zatraženo formiranje tela za praćenje femicida

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ koja okuplja muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama danas je, povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, ponovo zatražila formiranje tela za praćenje femicida u Srbiji i pozvala sve muškarce da uvek reaguju na bilo koji oblik nasilja prema ženama u svojoj okolini.

Oni su zatražili od institucija da hitno osnuju telo za praćenje femicida da bi moglo sistemski da se prate ubistva žena i otkriju probleme u sistemu koje treba otkloniti.

„Crveno svetlo alarma odavno svetli. Mi više ne možemo da čekamo i da brojimo ubijene žene. Saznanja da nasilnici beže policiji, da ne postoji kontrola izrečenih mera zabrane prilaska, da su se ubijene žene obraćale institucijama i ostale nezaštićene, da ni devojčice nisu pošteđene, pokazuju da institucije danas nisu u stanju da odbrane živote žena“, ukazala je Inicijativa.

Kako ta organizacija ističe, mi kao društvo još nismo stvorili nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške žrtvama.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.