Ekonomija

U začaranom krugu siromaštva: Sa 100 evra mesečno preživljava skoro tri odsto stanovnika Srbije

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Možete li da zamislite život sa 100 evra mesečno? Upravo to je realnost za oko 2,8 odsto ukupnog stanovništva u Srbiji, koji su korisnici novčane socijalne pomoći (NSP). Po pravilu isključeni sa tržišta rada, gotovo da ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe, korisnici socijalne pomoći žive u začaranom krugu siromaštva iz koga vrlo teško vide perspektivu za izlazak.

Od 1. aprila 2024. godine osnovica novčane socijalne pomoći u Srbiji uvećana je za nešto više od 200 dinara u odnosu na iznos koji se isplaćivao u prethodnih šest meseci. Tako nominalni iznosi novčane socijalne pomoći, koji se utvrđuje za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici, od aprila iznosi 11.674 dinara. Za svaku narednu odraslu osobu u porodici isplaćuje se u visini 0,5 od osnovice ili 5.837 dinara, dok se za dete do 18 godina starosti pomoć isplaćuje u visini 0,3 od osnovice ili 3.502 dinara, piše N1.

Natalija Perišić, redovna profesorka Fakulteta političkih nauka, za N1 kaže da je iznos naknade toliki da jedno domaćinstvo, koje se sastoji od dva odrasla člana i troje dece, pod uslovom da svi primaju novčanu socijalnu pomoć i da deca na sve to ostvaruju pravo na dečji dodatak, prima pomoć koja je u iznosu minimalne zarade.

„Kada visinu novčane socijalne pomoći stavimo u proporciju sa minimalnom potrošačkom korpom, naknada za jednu osobu iznosi oko 40 procenata i daleko je od praga rizika od siromaštva. Sve nam to govori kakav je zapravo njihov svakodnevni život – da su korisnici NSP tokom dužeg perioda jednostavno isključeni iz društva“, kaže profesorka FPN-a na smeru Socijalni rad i socijalna politika.

Ovakav život, prema podacima iz registra „Socijalna karta„, koji je uspostavljen 1. marta 2022, objavljenim na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Srbiji živi 176.580 ljudi. Profesorka Natalija Perišić pojašnjava da je stopa pokrivenosti stanovništva novčanom socijalnom pomoći ispod 3 procenta ukupnog stanovništva u Srbiji.

„Ono što je već u prvom trenutku problematično je to da je stopa rizika od siromaštva oko 20 odsto, a stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti 28 odsto, dok je stopa obuhvata stanovništva novčanom socijalnom pomoći oko 2,8 odsto. Od ukupnog broja korisnika ove pomoći više od 1/3 su deca i to je vrlo problematično, pri čemu prema zvaničnim podacima ponovo su u riziku od siromaštva najviše izloženi stariji, preko 65 godina i, ako gledamo polnu strukturu, žene“, navodi profesorka.

Više pročitajte na LINKU.