Ekonomija

Nemačka dala našim radnicima više od 20.000 radnih dozvola prošle godine, ali zato ćemo uvoziti radnu snagu

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Radnici iz Srbije svake godine u sve većem broju hrle u Nemačku i druge zemlje Zapadne Evrope u potrazi za boljim poslovima i boljim zaradama, dok Srbija sve više postaje zemlja uvezene radne snage, primajući brojne radnike iz Azije i Afrike.

Nemačka će od 1. juna ove godine udvostručiti broj godišnjih radnih viza za Zapadni Balkan na 50.000, prema Uredbi o zapadnom Balkanu, piše Danas.

To znači da će državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Kosova* imati lakši pristup tržištu rada u Nemačkoj.

Naši radnici će, dakle, još lakše i brže moći da odlaze na rad u Nemačku.

S druge strane, Srbija je već u deficitu sa radnom snagom, a zvaničnici su najavljivali u više navrata da će naša zemlja morati da uvozi radnike.

„Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta što je više moguće u narednom periodu, ukoliko želimo da stopom rasta čuvamo našu ekonomsku perspektivu i da brže napredujemo“, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Isto je ranije najavio i ministar građevinarstva Goran Vesić.

On je objasnio da veliki broj infrastrukturnih projekata znači da će biti potreban veliki broj radnika, odnosno da će Srbija morati da uvozi radnu snagu.

Prema podacima Ministarstva za rad i zapošljavanje, Nacionalna služba za zapošljavanje je u 2023. godini izdala ukupno 50.397 dozvola za rad stranim državljanima u Srbiji, što je za 43 odsto više u odnosu na 2022. i za 113 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Ovoliki priliv stranih radnika, je prema mišljenju struke, očekivan, ali postavlja se pitanje zašto je stopa nezaposlenosti u u prošloj godini iznosila 9,4 odsto i šta je sa tim delom naše radne snage.

Prema objašnjenju sagovornika Danasa, taj broj nezaposlenih nije merodavan jer mnogi u Srbiji rade na crno, a kao drugi razlog je i to što se ne poklapaju sa traženim profilom radnika.

Više pročitajte na LINKU.