Svet

Izglasana nova Vlada Hrvatske

Foto: Pixabay ilustracija (Websi)

Foto: Pixabay ilustracija (Websi)

Zastupnici Sabora izglasali su večeras poverenje novoj Vladi Hrvatske na čelu sa dosadašnjim premijerom Andrejem Plenkovićem, nakon maratonske sednice tokom koje je predstavljen četvorogodišnji program zasnovan na pet prioriteta: uspešnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

Novu Vladu Hrvatske sa 18 ministarstava podržalo je 79 zastupnika, protiv je bilo 61, a jedan je bio uzdržan, prenela je HRT.

Nakon desetočasovne rasprave i glasanja, premijer Plenković i članovi njegovog kabineta svečano su položili zakletvu, obavezujući se da će svoje dužnosti obavljati savesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za sveukupni napredak države.

Vlada koalicije Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta imaće 18 ministarstava, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu - privreda, poljoprivreda i demografija.

Nova Vlada ima sedam potpredsednika. Petorica dosadašnjih zadržavaju i ministarske funkcije: Tomo Medved, Davor Božinović, Davor Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić. Potpredsednik Vlade postaje i ministar finansija Marko Primorac, kao i Josip Dabro iz Domovinskog pokreta, koji preuzima Ministarstvo poljoprivrede.

Jedino novo ime u Vladi iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji će biti ministar turizma i sporta.

Dosadašnje resore zadržavaju i ministri Vili Beroš (zdravstvo), Radovan Fuchs (obrazovanje, nauka i mladi), Marin Piletić (rad, penzioni sistem, porodica i socijalne politike), Gordan Grlić Radman (spoljni i evropski poslovi), Šime Erlić (regionalni razvoj i fondovi EU) i Nina Obuljen Koržinek (kultura i mediji).

Dosadašnja ministarka poljoprivrede Marija Vučković biće na čelu novog Ministarstva zaštite okoline i zelene tranzicije, a dosadašnji ministar privrede i održivog razvoja Damir Habijan seli se u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija.

Novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodiće Ivan Šipić iz Domovinskog pokreta, a toj je stranci pripalo i Ministarstvo privrede, koje preuzima Ante Šušnjar.

Rasprava o novoj Vladi bila je vrlo burna, a na ekspoze Plenkovića prijavljeno je najviše replika u istoriji Sabora.

Plenkovićeva Vlada najavljuje prosečnu neto platu od 1.600 evra, minimalnu bruto platu od 1.250 evra, te otvaranje 125.000 novih radnih mesta. Predviđeno je i rasterećenje privrede za dodatnih 135 miliona evra neoporezivih i parafiskalnih nameta, podsticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 miliona evra, kao i modernizacija železničkog saobraćaja u idućih deset godina, u koju će biti uloženo šest milijardi evra.

Do 2030. godine, kako je navedeno u programu nove Vlade, biće osigurano mesto u vrtiću za svako dete, a od školske 2027./28. godine jednosmenska nastava.

Plenkovićeva treća Vlada planira i da udvostruči jednokratnu novčanu podršku za novorođeno dete, da godinu dana penzijskog staža majkama za svako rođeno dete, te poveća novčane naknade za korišćenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Povećaće i iznose dodatka za decu za sve grupe korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 evra. Penzije bi trebalo da budu povećane u naredne četiri godine za najmanje 30 odsto, a prosečno bi iznosile najmanje 750 evra. Za 30 odsto će, kako je obećano, biti povećane i socijalne naknade.

Vlada je najavila smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve preglede za dodatnih 30 odsto, povećanje vrednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30 odsto, na vrednost od 3,8 milijarde evra.

Opozicija je kritikovala predloženi program nove Vlade, ocenjujući ga lošijim nego pre četiri godine.

Raspravi o izboru vlade prethodilo je potpisivanje koalicionog sporazuma HDZ i DP i usvajanje novog zakona o ustrojstvu i delokrugu tela državne uprave, koji je odmah po završetku rasprave u Saboru potpisao predsednik Zoran Milanović.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac najavio je bio da neće podržati program, ni sastav nove hrvatske vlade, iako se sa najvećim delom programa SDSS slaže.

Prema njegovim rečima, predstavljeni program pokazuje da je reč o programu politike desnog centra, tamo gde je HDZ postavljen, ne samo u ovom mandatu nego i u proteklim mandatima i u tom pogledu ovaj se program ne razlikuje od programa drugih stranaka te vrste u evropskom prostoru. To je 16. Vlada Hrvatske od proglašenja nezavisnosti, a treća na koju će voditi Plenković.