Moj grad

Bran Dam fest u Krnjevu i njegovi domaćini

Foto: B. Marjanović/Boom93

Foto: B. Marjanović/Boom93

Maestralnim izvođenjem predstave "Večernja ruža" beogradskog Teatra 011, u Krnjevu je u petak, 17. maja, završen takmičarski deo ovogodišnjeg Bran Dam festa.

Ovaj festival po jedanaesti put organizuje KUD "Obilić" iz Krnjeva pod pokroviteljstvom opštine Velika Plana i MZ Krnjevo i uz učešće brojnih sponzora.

Foto: B. Marjanović/Boom93

Dom kulture Kosta Manojlović, u čijim prostorijama KUD radi, ugostio je od 11. do 17. maja  amaterska pozorišta iz Požarevca, Velike Plane, Smederevske Palanke, Obrenovca, Jagodine, Malog Crnića i Beograda.  Podeljene su nagrade za glumce i glumice večeri, a u subotu, 18. maja, dodeliće se i glavne nagrade festivala. Zavesu spušta Škola za ljubavnike, predstava Kreativne Umetničke Scene iz Beograda koja se igra van konkurencije.

Pre nego što ispratimo završno veče i proglašenje pobednika, o samom festivalu i drugim aktivnostima kojima se bave ovi entuzijasti, razgovarali smo sa predsednikom KUD-a "Obilić" Nikolom Manojlovićem.

„Osnivač Bran Dam festivala je naš ’Obilić’ u saradnji sa Centrom za kulturu iz Požarevca – mi kao realizatori,  a CZK Požarevac kao inicijator.  Festival je prvo nosio naziv Dani Brane Damnjanovića, a  par godina kasnije, najviše u želji da privučemo što više mladih koji reaguju na zvučnije nazive, napravili smo malu promenu. Bran Dam je bio pseudonim Brane Damnjanovića, našeg poznatog glumca, koji je zaslužan kako za izgradnju zgrade u kojoj radimo, tako i za modernizaciju i popularizaciju  pozorišta u Krnjevu.

Inače, od samog početka smo imali ideju da se nagrade dodeljuju samo na osnovu glasova publike, mada smo u međuvremenu uveli i žiri koji odlučuje o glumcu i glumici festivala, a odlučivanje o ostalim nagradama ostaje publici. Što bi se reklo, pravi narodni pozorišni festival.“

Za razliku od većine sela u Pomoravlju gde je kulturni život potpuno zamro, dramski amaterizam je u Krnjevu veoma jak. Trenutno broje preko trideset aktivnih glumaca, od kojih je desetak seniora, a ostalo su mladi. Sem u periodu epidemije, svake godine imaju novu premijeru, nekada i dve.  Svoje predstave često režiraju sami i retko se vraćaju kući sa festivala širom Srbije bez bar jedne nagrade. 

Pored predstave koju sada spremaju, rade i na vraćanju Srpske drame na repertoar, čiju drugu premijeru planiraju da upriliče u porti stare crkve ovog leta. Spremaju se i dečije predstave u saradnji sa školom, razmatra se ideja o formiranju škole glume, a u okviru udruženja uspešno radi i folklorna grupa.

Ove zaljubljenike u glumu bije glas da su jedno od najsložnijih pozorišta u okolini. Dovoljno je da odete u njihov klub i popijete kafu, pa da osetite tu energiju i uvek dobro raspoloženje. Pre par godina su delimično svojim sredstvima i rukama podigli letnju pozornicu na kojoj se svakog avgusta organizuju Krnjevačke letnje igre i Dani Mije Krnjevca, nastupaju folklorne grupe, pevači, bendovi, prikazuju se filmovi. Ne propuštaju da odu na premijere pozorišta koje su bilo kad ugostili, i da iskreno čestitaju svako priznanje i uspeh. Zahvaljujući njima, krnjevački Dom kulture kontinuirano opravdava naziv koji nosi i svake godine privlači  nove generacije pod svoj krov.

Vidimo se večeras, 18. maja, na zatvaranju!

Caption

 

Piše: Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane